Hlavní obsah

Češi jdou k urnám, zvolí svých 22 europoslanců

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dvě hodiny odpoledne se na celém území Česka otevřou volební místnosti a začnou se rozhodovat o svých zástupcích v Evropském parlamentu. Česko bude mít v EP 22 europoslanců, tedy o dva méně, než tomu bylo dosud.

Článek

První den, v pátek, se volí do 22.00 hodin. V sobotu jsou volební místnosti otevřeny od 8 do 14 hodin.

Sociologové a politologové se shodují, že výrazným faktorem bude volební účast. Pokud přijde hodně lidí, může na tom vydělat zejména soc. dem., případně zelení.

Naopak nízká účast nahrává stranám s pevným voličským jádrem, hlavně ODS a komunistům, částečně lidovcům. Před pěti lety přišlo k eurovolbám 28 procent občanů.

Již dnes se chystá k volbám většina politických špiček včetně hlavních rivalů Mirka Topolánka a Jiřího Paroubka. Ti půjdou hlasovat hned ve 14 hodin. Prezident Václav Klaus odvolí v sobotu. Hlava státu přitom tvrdí, že se jedná jen o „polovolby“.

Pořadí mohou zvrátit přednostní hlasy

Lidé mohou do volební schránky hodit pouze jeden hlasovací lístek zvolené strany. Na něm je možné označit jednoho či dva kandidáty na jakémkoli místě. Ti postoupí přednostně, získají-li nejméně pět procent z celkově odevzdaných hlasů pro danou stranu.

Volit jinde, než v místě trvalého bydliště, může občan, jen když si dřív požádal o volební průkaz a odhlásil se z „domovského“ seznamu voličů.

Tak jako v jiných volbách může občan ze závažných, zejména zdravotních, důvodů požádat obecní úřad o vyslání dvou členů volební komise s přenosnou schránkou na určené místo v rámci okrsku.

První dílčí výsledky budou známy až v neděli po 22. hodině, kdy začnou být hlasy sčítány. Důvodem je, že se v různých zemích Unie volí jindy a sčítání může začít až po skončení hlasování ve všech státech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám