Hlavní obsah

Většina Čechů považuje Fischera za dobrého premiéra

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesně čtyřicet dní po jmenování premiérem si Jan Fischer získal oblibu většiny obyvatel Česka. V exkluzivním průzkumu pro Právo to zjistila agentura STEM. Naopak pokračování vlády Mirka Topolánka ani jeho nahrazení předsedou soc. dem. Jiřím Paroubkem by si většina veřejnosti nepřála.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Šéf překlenovací letní vlády Jan Fischer

Článek

Na otázku, zda je Fischer dobrým premiérem České republiky, odpovědělo v součtu odpovědí spíše a určitě 55 procent dotázaných, opačný názor mělo 27 procent.

V bleskovém šetření, které proběhlo tento týden v pondělí a v úterý, lidé Fischera vůbec poprvé hodnotili ve funkci „plnohodnotného“ předsedy vlády. Prezident Václav Klaus jeho vládu jmenoval před dvanácti dny.

„Nejčastěji je Fischer považován za dobrého premiéra lidmi ve věku 30–59 let a osobami s vysokoškolským vzděláním,“ uvedli autoři průzkumu.

Foto: Právo

Jak lidé posuzují výměnu vlády

Kladně nového předsedu vlády hodnotí většina voličů všech stran zastoupených ve Sněmovně s výjimkou ODS, u který se jedná o těsnou menšinu (49 %).

Lidé mají slabost pro odborníky

Vzhledem k tomu, že překlenovací vláda vznikla na dohodě stran, byl Fischer například v médiích přirovnáván k loutce. V poslední době se však premiér snaží emancipovat, například prohlásil, že si od politiků nenechá diktovat.

„Je to poměrně slušná podpora. Bude to asi tím, že veřejnost u nás dlouhodobě má určitou ‚slabost‘ pro odborníky v politice. Jedná se o pocit, že to jsou ti technokrati, kteří státní správě rozumějí a mohou v tom něco udělat,“ komentoval Fischerovu pozici u veřejnosti pro Právo Stanislav Hampl z agentury STEM.

Fischer byl zatím hodnocen pouze v dubnu, kdy ho podle agentury Factum Invenio považovalo za vhodného kandidáta na předsedu dočasné vlády 48 procent dotázaných. Nový premiér by mohl jít ve šlépějích Josefa Tošovského, který byl dočasným šéfem vlády v roce 1998. Ten se těšil důvěře až 74 procent lidí.

Topolánek a Paroubek jsou na tom prakticky stejně. Pokračování vlády šéfa ODS si přálo celkem 36 procent lidí, u předsedy soc. dem. to bylo jen o bod více.

Překlenovací vláda prospěje spíše ČSSD

Poměrně jasnější odpověď dali dotázaní na otázku, která ze dvou nejsilnějších stran může z vládní krize spíše vytěžit. Zatímco výhody pro ODS vidí sotva čtvrtina lidí (23 %), pro ČSSD může mít pád Topolánkovy vlády pozitivní dopad podle 45 procent respondentů.

Podle Hampla je jedním z důvodů pocit lidí, že soc. dem. jako strůjce pádu Topolánkovy vlády získala podíl na exekutivě, který dřív neměla. „To asi vede k názoru, že pro ČSSD je to přínosné,“ poznamenal Hampl.

Lidé mají celkem zřejmý názor, pokud jde o to, zda Fischerova vláda získá ve Sněmovně důvěru. Věří tomu 77 procent z nich.

Důvodem zjevně je, že nová vláda vznikla na podkladě široké dohody ODS, ČSSD, Strany zelených a části lidovců. Soc. dem. nicméně dala dočasnému kabinetu 27 podmínek tolerance. Fischer je diskutuje se svými ministry.

Celkem bylo v průzkumu dotázáno 627 respondentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám