Hlavní obsah

Janota: ministra beru, ale lepší by byl Kalousek

Novinky, ČTK, Luděk Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministrem financí v letní úřednické vládě Jana Fischera bude dosavadní náměstek ministra financí Eduard Janota. Designovanému předsedovi vlády to v úterý oznámil premiér v demisi Mirek Topolánek. Ještě v pondělí Topolánek uváděl jako svého kandidáta dosavadního šéfa resortu Miroslava Kalouska.

Článek

"Nabídku premiéra Jana Fischera na základě nominace Mirka Topolánka na post ministra financí jsem se dnes rozhodl přijmout. Stále však zastávám názor, že nejvhodnějším kandidátem na tuto funkci je Miroslav Kalousek," uvedl v úterý Janota s tím, že nabídku původně odmítl, protože do poslední chvíle doufal v opětovné Kalouskovo jmenování.

Pro šéfa opoziční ČSSD je Janota přijatelný kandidát. "Pana Janotu považuji za erudovaného odborníka v resortu financí a především odborníka na sestavu státního rozpočtu, což bude jeden z klíčových úkolů překlenovací vlády Jana Fischera," řekl Paroubek. 

Kalousek byl pro Paroubka nepřijatelný

Topolánek ještě v pondělí uváděl, že ze tří jmen vhodných kandidátů vybral dosavadního ministra financí Miroslava Kalouska. Janota, který byl také mezi adepty, o nichž se uvažovalo, podle Topolánka původně nabídku odmítl.

Kalouskovu nominaci ale poté označil za nepřijatelnou předseda ČSSD Paroubek.

Janota sestavoval od počátku devadesátých let státní rozpočet a podle médií patří k několika málo lidem, kteří se detailně orientují ve státních financích.

V říjnu 2006 Janotu tehdejší ministr financí Vlastimil Tlustý odvolal kvůli kritice inzerátů ministerstva financí v denním tisku, na nichž byl Janota uveden jako zdroj uváděných údajů, s čímž však nesouhlasil. Janota inzeráty považoval za nekorektní a zkreslující. Do funkce náměstka se vrátil v lednu 2007 s novou vládou pod ministrem financí Miroslavem Kalouskem.

Vláda má být jmenována v pátek

Fischer s nominací Janoty souhlasí, řekl mluvčí Fischera Roman Prorok. Doplnil, že designovaný premiér obdržel také nominace od předsedy Strany zelených Martina Bursíka, a to Michaela Kocába na funkci ministra pro lidská práva a národnostní menšiny a Ladislava Mika na funkci ministra životního prostředí.

Eduard Janota

  • Narodil se v roce 1952.
  • Po studiu na VŠE pracoval jako odborný referent v útvaru statistiky a rozborů na generálním ředitelství České státní pojišťovny.
  • Od roku 1978 působí na odboru státního rozpočtu ministerstva financí.
  • V roce 1992 se stává ředitelem odboru státního rozpočtu.
  • Od roku 1999 je ve funkci náměstka ministra financí.
  • Je ženatý, má dva syny. Není členem žádné politické strany.

Novou přechodnou vládu, která má zemi dovést k podzimním předčasným volbám, má prezident jmenovat v pátek 8. května.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám