Hlavní obsah

Meningokok zabíjel, v Mostu zemřela čtyřletá dívka

Právo, Šárka Tonarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Most

Meningokokové infekci, zatím bez jasného určení typu, podlehla v pondělí v mostecké nemocnici čtyřletá dívka z Lomu. Informaci potvrdil Právu Josef Kočí z mosteckého pracoviště ústecké krajské hygienické stanice.

Foto: Profimedia.cz

Snímek bakterie meningitidy pořízený elektronovým mikroskopem

Článek

"Onemocnění mělo velmi rychlý průběh, v řádu hodin. Rodiče nic nezanedbali," uvedl. Dívenka sice měla vysokou horečku, spolehlivý znak infekce, krvácení do kůže, však u dítěte nenastalo. Rodina reagovala na teplotu snahou snížit ji, když se to nedařilo ani pomocí ledových zábalů, zavolali lékařku. Ta sice nařídila okamžitý převoz holčičky do nemocnice, stav nemocné se však už nezlepšil.

Rodinní příslušníci a lidé z nejbližšího okolí dítěte se podrobili vyšetření, lékaři jim odebrali vzorky biologického materiálu z nosu a krku, které se budou laboratorně testovat. Preventivně  dostali antibiotika. Výsledky laboratorních testů, včetně vyšetření kultur zemřelého děvčátka, budou k dispozici do několika dnů.

Riziko, že jsou smrtelným postižením měkkých mozkových blan ohroženi další lidé, není velké. Asi deset procent populace je nosičem bakterie, která meningokokovou infekci způsobuje. Přesto nikdy neonemocní. "Nemoc obvykle propukne jen u velmi oslabených jedinců," uvedl Kočí.

Pokud se v případě mostecké tragédie prokáže, že se jednalo o typ B, nemohla rodina dítě ani preventivně chránit očkováním.

Meningokok způsobuje trvalé následky

Nebezpečná nemoc může zabíjet nebo zanechat trvalé následky, nejčastěji poškození sluchu nebo zraku. Meningokoková onemocnění postihují všechny věkové skupiny. Nejčastěji jde o děti předškolního věku, silně ohroženou skupinou jsou také mladiství. Značný vliv má jejich špatná životospráva, často vyčerpání po sportovních výkonech nebo kouření.

Meningokok je  poměrně častý, zánět mozkových blan však vyvolá jen u 100 až 300 pacientů ročně.  

Meningitida

Meningitidou se označuje zánět mozkových plen. Nejčastější formu, jíž trpí jen děti a mladiství, způsobuje bakterie Neisseria meningitis. Ta se latentně vyskytuje v nosohltanu asi u deseti procent populace, ale onemocnění u nich nepropukne.

Inkubační doba je jeden až osm dní, pak rychle nastupují horečky a nevolnost a velké bolesti hlavy. Typickým příznakem je tuhnutí šíje. Nemoc je nakažlivá pouze velmi těsným kontaktem.

Na meningitidu umírá zhruba pět procent pacientů, časté jsou ale po vyléčení následné komplikace - hluchota, duševní zaostalost nebo epilepsie. Proti nemoci je možné se očkovat, vakcína je ale pouze na dva ze tří typů onemocnění.

Meningitida může mít kromě svého „typického“ původce i jiné příčiny. Způsobit ji mohou i jiné bakterie, které se dostanou do mozku, například ze silného zánětu středního ucha. Meningitidu ale mohou způsobit i viry a dokonce i paraziti.

Začátkem dubna zemřela na meningokokovou infekci osmiletá dívka v Sokolově. Meningokok je bakterie, která způsobuje závažné záněty mozkových plen. Nejčastěji postihuje mladé lidi a děti. Loni bylo v ČR zaznamenáno 87 případů meningokokového onemocnění, z nichž šest skončilo úmrtím pacienta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám