Hlavní obsah

Nad Vysočinu vzlétly letouny v rámci cvičení Flying Rhino

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náměšť nad Oslavou

Silný vítr nad Vysočinou, který o víkendu dosahoval v nárazech síly orkánu, nijak neovlivnil start mezinárodního vojenského cvičení Flying Rhino, při kterém si předsunutí letečtí návodčí zvyšují kvalifikaci. Do sedmého ročníku je zapojeno rekordních 3500 vojáků ze sedmi zemí. V pondělí mají piloti na programu průzkumné lety.

Článek

V příštích dnech už budou na území Vysočiny a Pardubického kraje vyhledávat pozemní cíle, na něž je budou návodčí navádět, řekla mluvčí cvičení Sabina Introvičová. "Každý letoun má své limity na vítr, zepředu, zboku, podle váhy a podle přistávací rychlosti i podle kategorie letiště,... dnes už jsou na vysoké technické úrovni, nějaký silný vítr létání neovlivní," vysvětlila.

Také letové dráhy v Česku jsou podle vojenských expertů stavěné podle převládajících směrů větrů tak, aby vítr nezasáhl letadlo zboku, kolmo na dráhu. Při silném větru musí letadlo sedat s malinko vytočenými pneumatikami, které se při manévru silně opotřebovávají. Při překročení bezpečnostních limitů se nelétá.

"Dnes bylo na předletovém brífinku doporučeno nelétat v malých výškách, létat nad hladinou větru, protože u země jsou nárazy větru nejsilnější. Ve větších výškách je to prostě zatím v pohodě," uvedla mluvčí. Ve vojenských prostorech Brdy a Libavá se dnes ještě soustřeďuje technika.

Cvičení potrvá tři týdny

Na letišti v Sedleci-Vícenicích u Náměště nad Oslavou je na 500 zahraničních vojáků. Někteří Britové jsou ubytováni v Třebíči. O jídlo mají postaráno v místní kuchyni, jejíž budova s jídelnou byla stavěná pro 1200 strávníků. Další vojáci jsou ve vojenských výcvikových prostorech Brdy a Libavá. Vedle Čechů a Britů jsou do cvičení zapojeni i vojáci litevské, nizozemské, slovenské, kanadské a dánské armády.

Cvičení je zaměřené na výcvik předsunutých leteckých návodčích (Forward Air Controllers - FAC) a na spolupráci mezi vzdušnými a pozemními silami nasazenými v zahraničních vojenských operacích.

Z českých jednotek jsou do něj zapojeni vojáci z leteckých základen v Náměšti nad Oslavou, Čáslavi a Kbelích a také ze 7. mechanizované brigády, 25. protiletadlové brigády a dalších jednotek společných sil. Po tři týdny ho bude řídit štáb v čele s velitelem 1. britské obrněné divize generálem Robert Weighillem, za českou stranu velitelem vzdušných sil Jiřím Vernerem.

Reklama

Výběr článků

Načítám