Hlavní obsah

Kocáb zveřejněním křestního jména dítěte zákon neporušil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr pro lidská práva a menšiny v demisi Michael Kocáb (za SZ) podle Úřadu pro ochranu osobních údajů neporušil tzv. náhubkový zákon, když zveřejnil křestní jméno dítěte, které bylo zraněno předminulý týden při žhářském útoku na domek romské rodiny ve Vítkově. Uvedení křestního jména nelze podle úřadu považovat za informaci, která by vedla k identifikaci osoby.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Místo žhářského útoku ve Vítkově navštívil i ministr pro lidská práva a menšiny v demisi Michael Kocáb.

Článek

"Právním rozborem dospěl úřad k závěru, že v případě veřejně sděleného jména poškozené osoby není možné toto sdělení kvalifikovat jako informaci umožňující zjištění totožnosti poškozeného, který je osobou mladší 18 let. Proto v uvedené věci neshledal důvod k zahájení řízení," řekla mluvčí úřadu Hana Štěpánková.

Kocáb zveřejnil křestní jméno dítěte, které bylo při útoku vážně zraněno, v televizním vysílání, když hovořil o finanční pomoci postižené rodině. Ministr již dříve své pochybení odmítl.

Úřad ve stejném případu rozhoduje i o tom, zda zákon neporušila prezidentská kancelář, když zveřejnila celé jméno dívčina otce. Uvedla ho ve chvíli, kdy prezident Václav Klaus přerušil Pavlu Kudrikovi výkon trestu.

Kancelář prezidenta tvrdí, že zákon neporušila, protože jméno uvedla, ale nedala ho do žádné souvislosti s případem z Vítkova.

Reklama

Výběr článků

Načítám