Hlavní obsah

Langer chce povýšit policejní náměstky na generály, ČSSD je proti

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr vnitra v demisi Ivan Langer (ODS) bude chtít na pondělním jednání vlády, aby kabinet navrhl prezidentu Václavu Klausovi povýšení šéfů české policie do generálských hodností. Generálmajorem by se měl podle žádosti ministra stát současný policejní prezident a nynější brigádní generál Oldřich Martinů, nově by pak hodnost brigádního generála měli od 8. května získat také jeho náměstci pro vnější službu Ivan Bílek a pro službu kriminální policie a vyšetřování Jiří Houba.

Článek

Povýšení posledních dvou jmenovaných se však vůbec nelíbí sociálním demokratům, kteří ústy svého místopředsedy poslaneckého klubu Jeronýma Tejce považují Langerův návrh za „neopodstatněný a neobhajitelný“.

„Povýšení pana Martinů na generálmajora nezpochybňujeme, on se v minulosti osvědčil a nějakým způsobem si to zaslouží. Problém ale máme s náměstky Houbou a Bílkem, kteří nesou plnou odpovědnost za personální a hrozící profesionální rozval policie,“ řekl v neděli Právu Tejc. Houba s Bílkem jsou podle něj rovněž odpovědni za „žabákování“ nezkušených policistů do nejvyšších funkcí i za klesající objasněnost trestných činů.

Tejc míní, že  jediným vysvětlením, proč by se měli oba stát generály údajně tak narychlo a právě k 8. květnu, je fakt, že o den později končí Langer ve funkci ministra a je si prý vědom, že žádný z jeho nástupců povýšení těchto policistů z racionálních důvodů nikdy nenavrhne. „Chce tak možná odměnit ty, kteří do funkcí náměstků přišli s ním a dobře mu sloužili,“ myslí si Tejc. Bude podle svých slov apelovat na prezidenta, aby Houbu s Bílkem do generálských hodností nejmenoval.

Langer: nikdo neudělal víc

Langer však nařčení ČSSD rezolutně odmítl a za svým návrhem si i nadále stojí. „Ten návrh byl připraven a podán ještě dávno před tím, než proběhlo hlasování o nedůvěře vládě,“ oponoval Tejcovi ministr.

Policie má podle něj zhruba 50 tisíc lidí a jen dva generály (Martinů a šéfa Ochranné služby Lubomíra Kvíčalu, pozn. redakce), kdežto v české armádě je počet lidí ve srovnání s policií třetinový, ale generálů údajně přes 30.

„Když to srovnáte, tak si položte otázku, proč má armáda tolik generálů a policie, která reprezentuje lidi, kteří jsou každý den ve válce, jen dva. Jestli někomu vadí, že by policii měli velet generálové a v armádě mu to nevadí, tak je hlupák,“ řekl v neděli Právu Langer.

Je přesvědčen, že policejní sbor má mít v rámci hierarchie své generály a navíc navrhovaní funkcionáři prý odvedli „neuvěřitelnou práci“ v souvislosti s reformou policie. „Je to výraz uznání a ocenění práce, kterou nikdy nikdo za posledních dvacet let v policii nedovedl tak jako tito tři lidé, kteří si to povýšení skutečně zaslouží,“ uvedl Langer.

Zajímá ho, co pořádného udělala ČSSD, když vedla ministerstvo vnitra a policii. „Teprve až tehdy, co ukáží, co oni dokázali, potom jsme připraven říci, co dělali lépe a co naopak. Ale toto je opravdu argumentace z páté cenové skupiny z hospody, kterou zřejmě navštěvují někteří sociální demokraté a je jim to vlastní,“ nebral si servítky ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám