Hlavní obsah

Dálnice z Prahy do Ostravy bude ještě letos, slíbil Bendl

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bílovce

Pro ministra dopravy Petra Bendla (ODS) je prioritou dostavba dálnice D47 spojující Prahu s Ostravou. Rozestavěné jsou přitom dva úseky, Bělotín - Hladké Životice a Hladké Životice - Bílovec, na které chybí zhruba 2,5 miliardy korun.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ministr dopravy Petr Bendl (čtvrtý zleva) si včera prohlédl rozestavěnou dálnici nedaleko Bílovce na Novojičínsku v doprovodu hejtmana Jaroslava Palase.

Článek

„Naším úkolem je nyní sehnat dostatek financí,“ potvrdil Bendl s tím, že 20. dubna předloží vládě materiál, který říká, že ministerstvo potřebuje posílit svůj rozpočet o zhruba 8,4 miliardy korun. „Abychom nemuseli brzdit klíčové stavby. Těmi jsou dálnice D47 a pražský okruh. Ty nesmí být zpožděny,“ upozornil ministr v demisi.

Hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas (ČSSD) navrhl, aby se dostavba dálnice financovala prostřednictvím státních obligací. „Nyní k tomu situace dozrála,“ prohlásil. Podle Bendla vznikla díra v rozpočtu ministerstva dopravy i Státního fondu dopravní infrastruktury proto, že peníze šly do jiných kapitol státního rozpočtu.

FOTO: Ondřej Lazar Krynek, Mapy.cz

Chybí 7,7 miliardy

„Klesl i výběr mýtného, neboť se kvůli krizi snížila přeprava zboží po silnicích,“ vysvětlil. Ministr ale odmítl myšlenku, že se mu peníze na dostavbu autostrády, která spojí Ostravu s Prahou, nepodaří sehnat.

Pokud bude jeho snažení úspěšné, budou do konce letošního listopadu otevřeny oba rozestavěné úseky. „Mezi Bílovcem a Hladkými Životicemi by byl provoz bez omezení. To by bylo pouze v úseku Bělotín - Hladké Životice, protože letos počítáme pouze s dokončením té poloviny dálnice ve směru Ostrava - Brno. Provoz by na ní byl ale veden v obou směrech. Druhou polovinu tohoto úseku pak dokončíme nejpozději v srpnu příštího roku,“ upozornil šéf  Ředitelství silnic a dálnic Alfred Brunclík.

Přiznal, že na dofinancování celé stavby D47, až po hranice s Polskem, nyní chybí asi 7,7 miliardy korun.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám