Hlavní obsah

Speciální vrtulník pro Obamu již přistál na Ruzyni

Novinky, Vladimír Michna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pražském letišti Ruzyně ve středu přistál vojenský přepravní letoun USA, ze kterého američtí vojáci vyložili speciální vrtulník Marine One sloužící pro přepravu amerického prezidenta Baracka Obamy. Celou letku tvoří 19 strojů.

Článek

O využití vrtulníku pro rychlý převoz prezidenta rozhoduje většinou počasí. V případě špatných podmínek používá nejmocnější muž planety obrněný cadillac.

Kromě vrtulníku Marine One vzlétnou také falešné stroje pro zmatení případných útočníků, stejně  tak se v ulicích objeví i zastírací autokolony. Obamův doprovod čítá přes 500 osob, z nichž asi dvě stovky jsou příslušníci tajných služeb.

Foto: Profimedia.cz

Barack Obama míří k vrtulníku Marine One.

Barack Obama míří k vrtulníku Marine One.

FOTO: Profimedia

Dopředu se většinou neví, jaký způsob přepravy prezident využije, a bude tomu tak i v Praze.

Marine One je značka všech strojů Námořního sboru Spojených států sloužících americkému prezidentovi.

Foto: Profimedia.cz

Vrtulník Marine One

Vrtulník Marine One

FOTO: Profimedia

Obvykle označuje helikoptéru skvadry HMX-1”Nighthawks”, nebo také větší VH 3D nebo novější a menší VH-60N “White Hawk”.

Foto: Jason Reed, Reuters

Barack Obama se svou ženou Michelle (vpravo) po přistání na půdě rezidence amerického velvyslanectví. Doprovází ho velvyslance Richard LeBaron se svou ženou Jean Foshee (vlevo).

Barack Obama se svou ženou Michelle (vpravo) po přistání na půdě rezidence amerického velvyslanectví. Doprovází ho velvyslanec Richard LeBaron se svou ženou Jean Foshee (vlevo).

FOTO: Jason Reed, Reuters

Tyto stroje převážejí prezidenta i s jeho rodinou. Viceprezident USA, kterým je v současnosti Joe Biden, využívá letky zvané Marine Two Foxtrot.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám