Hlavní obsah

Zahraničí čeká, jak si Češi s pádem vlády poradí

Novinky, ČTK, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vyslovení nedůvěry vládě premiéra Mirka Topolánka vzbudilo první reakce také v zahraničí. Evropská komise vydala prohlášení, podle kterého plně věří, že Česká republika zajistí, že předsednictví EU bude nadále účinně fungovat. Rakouský lidovecký europoslanec Othmar Karas to považuje za škodu pro celou Evropu. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se domnívá, že vyslovení nedůvěry vládě postoj zahraničních partnerů k českému předsednictví neovlivní.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Článek

"Komise plně věří, že národní ústavní zákony umožní České republice pokračovat ve vedení Rady EU tak efektivně, jak činila doposud," uvádí se v tiskové zprávě výkonného orgánu unie. "Bude na demokratickém procesu České republiky, aby ústavně vyřešila domácí politická témata. Komise je přesvědčená o tom, že to bude provedeno způsobem, který zajistí plné fungování předsednictví Rady EU," doplňuje prohlášení EK.

Česká pozice oslabena

"Normální úřednická práce poběží samozřejmě dál. Na tuto úroveň vyslovení nedůvěry nebude mít bezprostřední vliv. Předsednictví bude stále akceschopné," řekl analytik Střediska pro výzkum evropské politiky (CEPS) Piotr Kaczyńsky, který si na rozdíl od českého ministra myslí, že úterní rozhodnutí tuzemského parlamentu bude mít velmi silný, prý až zničující dopad na politickou reprezentaci Česka při jednání s jinými evropskými i světovými politiky a lídry.

Kaczyński i další analytici se shodují, že další vývoj bude bude záviset především na dalším vývoji na české politické scéně.

Europoslanec: hrozí celoevropské škody

Europoslanec Karas se obává dopadů vývoje v ČR na evropskou politiku. "V této fázi nejde jen o stabilitu jedné země v době hospodářské krize, ale může to způsobit celoevropské škody," citovala agentura APA Karase. Čeští politici podle něho nevzali celoevropskou zodpovědnost "dostatečně vážně". Nicméně říká, že je brzy na to říkat, jaké důsledky budou tyto "vnitrostátní turbulence" mít.

V této fázi nejde jen o stabilitu jedné země v době hospodářské krize, ale může to způsobit celoevropské škody
europoslanec Othmar Karas

Karasův socialistický kolega Hannes Swoboda k vyslovení nedůvěry řekl, že v průběhu předsednictví jde o neobvyklý krok. Swoboda řekl, že musí fungovat úřadující vláda, která se "nezbaví svých evropských závazků" a která by měla být funkční, "přinejmenším co se se týká evropské dimenze".

Oslabení využije Rusko

Ruský politolog Nikolaj Zlobin soudí, že Moskva oslabené pozice českého předsednictví Evropské unie nepochybně využije. "Pozice Evropské unie bude vůči Rusku silně oslabena. Moskva bude zpochybňovat legitimitu vedení unie. Nepochybně využije této situace k diskreditaci unie a k brzdění rozhovorů s ní," řekl Zlobin, který působí ve službách washingtonského World Security Institute.

Světové zpravodajské agentury si vyslovení nedůvěry české vládě bez výjimek všímají, ale vzniklou situaci nedramatizují.  Agentura Reuters zdůraznila, že Topolánkova vláda může zůstat u moci, dokud se politické strany nedohodnou na dalším postupu, nebo dokud prezident Václav Klaus jmenuje nový kabinet. Agentura AFP k tomu poznamenala, že česká ústava nestanovuje žádný termín, dokdy má nyní vláda odstoupit.

Anketa

Uškodí podle vás pád vlády České republice v zahraničí?
Ano
72,6 %
Ne
27,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12264 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Topolánkova vláda padla

Opozici se v úterý na pátý pokus podařilo sesadit koaliční kabinet Mirka Topolánka (ODS). Při hlasování na mimořádné schůzi Sněmovny opoziční strany ČSSD...

Výběr článků

Načítám