Hlavní obsah

Ocenění pro záchranáře dostal od prezidenta i dvanáctiletý chlapec

Právo, Jan Rychetský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zlaté záchranářské kříže a další ocenění za loňský rok na pražském Hradě je ve čtvrtek od prezidenta Václava Klause a ostatních představitelů převzali nejlepší profesionální, ale i laičtí záchranáři z Česka. Největší pozornost sklidil malý Jindřich Zýma, jenž z havarovaného auta vyprostil maminku a bratra a přivolal pomoc.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Klaus s oceněnými záchranáři, uprostřed Jindřich Zýma

Článek

„Všichni jsme rádi, že máme mezi sebou tak malé záchranáře,“ řekla při včerejším udílení ocenění moderátorka akce a tvář pořadu Pošta pro tebe Ester Janečková.

Prezident Václav Klaus to jinými slovy v podstatě zopakoval. V sálu pražského Hradu, na který shlíží přísná socha T. G. Masaryka, hovořili zejména o dvanáctiletém Jindrovi Zýmovi, jenž si při bouračce zachoval klidnou hlavu.

Autonehoda se odehrála loni mezi obcemi Kounov a Mutějovice na Rakovnicku. Rodina si zrána vyjela na nákup. Auto řídila těhotná maminka, vedle seděla babička a vzadu Jindřich a jeho malý bratr Martin. Vůz dostal smyk a narazil do stromu.

„Nejdřív jsem vyprostil brášku a pak pomohl mamince, která omdlela. Babička byla v autě zaklíněná. Na to jsem nestačil. Pak jsem zastavil druhé auto, protože první ujelo a přivolali jsme pomoc,“ vylíčil skromně malý hrdina.

„To víte, že dostal od té doby už pár pohlavků. Občas zazlobí, ale jinak to je hodný kluk,“ dodala jeho maminka Zdeňka Farkašová, která vyvázla bez následků a zanedlouho porodí už sedmé dítě. Jinak je školák Jindřich Zýma, který si ve čtvrtek odnesl čestné uznání, zapálený fotbalista, fandí Slávii, a nejradši má bramborovou kaši s kuřecím řízkem.

Zlaté záchranářské kříže

V kategorii laiků nicméně nejvyšší ocenění, tedy Zlatý záchranářský kříž, dostali řidič Aleš Tvarůžek a stavbyvedoucí Jaromír Harásek. Na dálnici u Brna vyprostili řidiče z hořícího auta. „Fakt, že mohlo bouchnout jsme si neuvědomovali. Když se člověk dostane do takové situace, tak nad ničím nepřemýšlí, ale koná,“ prohlásili. „Tady je to horší než při tom našem zachraňování,“ zavtipkovali si na úkor mediálního zájmu.

Kříž za nejlepší čin profesionálního týmu získali hasiči a policisté, kteří zasahovali loni v srpnu při železničním neštěstí ve Studénce na Novojičínsku. Při nárazu rychlíku do spadlé mostní konstrukce tehdy zahynulo osm lidí a desítky byly zraněny.

Za celoživotní přínos pro záchranářství byla oceněna Jana Šeblová ze Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje, za patnáctiletou humanitární činnost v zahraničí organizace Člověk v tísni, za nejkurióznější záchranný čin - vyproštění chlapce, jehož ruka uvízla v automatu v zoo - hasiči ze Zlínského kraje a mnoho dalších.

Celostátní soutěž o nejlepší záchranářský čin vyhlašuje od roku 1998 každoročně časopis Rescue Report. Zlatý záchranářský kříž je udělován za profesionální zásahy hasičů, zdravotníků, policistů, vojáků a dobrovolníků, ale i za výjimečné činy dospělých a dětí z řad laické veřejnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám