Hlavní obsah

Poslanec ODS Hink havaroval u Nažidel, koalici bude chybět ve Sněmovně

Právo, Novinky, Lukáš Bek, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanec ODS Vladimír Hink měl v pátek autohavárii a je v nemocnici. Právu informaci potvrdil předseda poslaneckého klubu strany Petr Tluchoř. Hink se tak nezúčastní nadcházející schůze Sněmovny. Koalici chybí také lidovec Tomáš Kvapil, který je s mozkovou mrtvicí hospitalizován v olomoucké nemocnici. Podle ČTK Hink havaroval v pátek na nechvalně známém místě u Nažidel.

Foto: ČTK

Poslanec Vladimír Hink (ODS)

Článek

„K vážné dopravní nehodě došlo v pátek odpoledne. Pan poslanec Hink je v nemocnici, jeho zdravotní stav mi nepřísluší sdělovat či komentovat,“ napsal Tluchoř v SMS. Uvedl pouze, že je poslanec při vědomí.

„Krátce jsem s ním dnes telefonicky mluvil a pevně věřím a doufám, že bude v pořádku,“ uvedl Tluchoř s tím, že požádal šéfy KSČM a sociální demokracie o Hinkovo vypárování.

Podle informací ČTK byl Hink jedním z účastníků páteční nehody u Nažidel na Českokrumlovsku, při které zemřel sedmatřicetiletý Rakušan. S Hinkem byla při čelní srážce zraněna i jeho jednapadesátiletá spolujezdkyně z vozu Hyundai Santa Fe, oba byli vrtulníkem ve stabilizovaném stavu transportováni do nemocnice s podezřením na poranění páteře, trupu a končetin [celá zpráva].

"K šetření příčin dopravní nehody byl přizván soudní znalec," uvedl mluvčí jihočeské policie Jaroslav Beran.

Nehoda se stala ve stejném místě, kde v roce 2003 havaroval patrový autobus Neoplan.

FOTO: Policie ČR

Sociální demokracie na minulé schůzi odmítla vypárovat nemocného poslance KDU-ČSL Tomáše Kvapila, učinili tak však komunisté [celá zpráva].

„Mohu potvrdit, že pan předseda poslaneckého klubu ODS Tluchoř se již na mne obrátil v této věci,“ řekl na dotaz Práva šéf poslanců ČSSD Bohuslav Sobotka. O tom, zda Hinka vypárují, se poradí v úterý dopoledne na jednání klubu. Na dotaz, co poslancům soc. dem. doporučí, tedy zda vypárovat nebo nikoliv, Sobotka uvedl: „Jsou různé varianty postupu, záleží na tom, v jakých počtech budou připraveni poslanci vládní koalice a opozice jednat. V tuto chvíli ještě nemám hotový názor“.

Také šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik Právu řekl, že se na něj Tluchoř s žádostí o párování Hinka obrátil, stejně jako ČSSD se komunisté rozhodnou v úterý dopoledne.  

Na pořadu 52. schůze Sněmovny, která začíná v úterý, je například projednání antidiskriminačního zákona, který poslancům vrátil prezident Václav Klaus a za jehož absenci Českou republiku dlouhodobě kritizuje EU. Projednávat by se také měl tzv. stykový zákon, jehož schválením někteří senátoři ODS podmiňují podporu Lisabonské smlouvě.

Koalici tak vedle dlouhodobě nemocného poslance Kvapila [celá zpráva] bude chybět další hlas. Navíc není jisté, zda bude s vládní koalicí hlasovat dvojice poslankyň Olga Zubová a Věra Jakubková, které byly minulý týden vyloučeny ze Strany zelených [celá zpráva].

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám