Hlavní obsah

Zelení si o vyloučených rebelkách vedli spisy

Právo, Novinky, Vladimír Michna, Marek Přibil
PRAHA
Aktualizováno

Republiková rada Strany zelených v neděli odpoledne rozhodla o vyloučení čtyř rebelů ze strany. Vyloučeny byly poslankyně Věra Jakubková, Olga Zubová, bývalá první místopředsedkyně strany a exministryně školství Dana Kuchtová a Martin Čáslavka. Vedení strany si vedlo o rebelkách spis, který má Právo k dispozici.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf strany Martin Bursík a místopředseda Ondřej Liška oznamují vyloučení rebelů ze strany.

Článek

Zelení vedli o rebelujících poslankyních dokumenty, které se staly podkladem pro jednání o vyloučení poslankyň ze strany.

Pro odchod poslankyně Zubové se podle ČTK vyslovilo 21 z 25 hlasujících členů republikové rady, Jakubkovou a Čáslavku si ve straně nepřálo 20 z nich. O odchodu Kuchtové rozhodlo 18 hlasů. Republiková rada tak po napjatém jednání vyslyšela doporučení stranické revizní komise z pátku.

Kuchtová a Čáslavka zorganizovali vnitrostranickou frakci Demokratická výzva, která byla jedním z důvodů vyloučení rebelů.

Při vyhlašování výsledků byl v sále slyšet pískot a výkřiky "že vám není hanba." Projev šéfa strany Martina Bursíka byl dokonce přerušen bučením a přiletěla k němu dvě vejce.

Rebelky Strany zelených Olga Zubová a Věra Jakubková po vyhlášení jejich vyloučení ze stranyfoto: Právo/Petr Hloušek

"Nabídli jsme Martinu Bursíkovi kompromis," řekla Kuchtová po vyloučení novinářům. V něm bylo, že frakce nebude vydávat tiskvé zprávy, nebude vydávat logo a zachová republikovou radu strany, popsala Kuchtová. Bursík návrh Kuchtové neakceptoval.

"Nejvíc kritizujeme vyloučení poslankyň," dodala Kuchtová. "Pro zelené je to významý okamžik a významný zlom, od teď už bude jen doba před a po vyloučení," zhodnotila před novináři Jakubková. "Tento den skončila demokracie ve straně zelených," uzavřela Zubová. 

Podle Bursíka byly hlavními argumenty pro vyloučení Zubové a Jakubkové fakt, že se loňským podzimním vystoupením z poslaneckého klubu fakticky distancovaly od stranické politiky. "V parlamentu vystupují proti klubu strany a také proti ministrům za SZ, vystupují v rozporu se stanovami jako poslankyně frakce," řekl Bursík novinářům.

Bursík nabídl Kuchtové a Čáslavkovi možnost setrvat ve straně s podmínkami. Museli by zrušit vnitrostranickou frakci, přestat vystupovat v médiích, vyjádřit respekt k výsledkům stranického sjezdu a respektovat vyloučení obou neposlušných poslankyň. To ale Kuchtová s Čáslavkou odmítli.

Podle Čáslavky to zmobilizuje opozici

Připomněl také, že se obě poslankyně údajně snažily lobbovat, aby "jejich lidé" získali křesla na ministerstvu dopravy a obrany.

"Martin Bursík na nás udělal podraz. Mě to mrzí, že jsme vyloučeni," řekl novinářům Čáslavka. "Ta forma odvolání zmobilizovala opozici ve Straně zelených," dodal.

Bursík již dříve zdůraznil, že ve vztahu k rebelům Kuchtové a Čáslavkovi, kteří na konci ledna zorganizovali vnitrostranickou frakci Demokratická výzva, učinil několik pokusů o smíření.

Reklama

Výběr článků

Načítám