Hlavní obsah

Úřady odmítají vydávat řidičák Čechům žijícím v zahraničí

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi žijící v zahraničí mohou sice v Česku absolvovat autoškolu, bez trvalého pobytu v naší republice jim ale české úřady odmítají vydat řidičský průkaz.

Článek

Odstranit tento problém chce poslankyně Eva Dundáčková (ODS) novelou zákona o provozu na pozemních komunikacích – její návrh má už v pondělí projednat vláda.

„Řešit to považuji za potřebné, protože jde o diskriminaci části českých občanů. Bariéry mezi státy se odstraňují, tak proč by měly zůstávat v oblasti řidičských průkazů,“ řekla v neděli Právu Dundáčková.

Na otázku, jestli ví o nějakém konkrétním případě takové diskriminace, Dundáčková odpověděla: „Na mou poslaneckou kancelář se obrátil 18letý Čech, který má matku a svůj trvalý pobyt v Německu, ale v ČR mu jeho otec zaplatil autoškolu. Tu chlapec absolvoval, vykonal potřebné zkoušky, a přesto mu pak úřady řidičský průkaz nevydaly.“

Kauza Dundáčkovou inspirovala k iniciování zmíněné novely. Jak uvedla, jde o jednoduchou změnu legislativy, kterou by se Poslanecká sněmovna v prvním čtení mohla zabývat již na své příští schůzi, která začne 15. března.

Ministerstvo dopravy návrh nepodporuje

Prosadit změnu ovšem nebude jednoduché. Ministerstvo dopravy sice potvrdilo, že problém existuje, změnit kvůli tomu zákon ale nepovažuje za rozumné, protože by tím ČR porušila směrnice Evropské unie.

„Z těchto směrnic vyplývá, že když je český občan trvale přihlášen v Německu, může získat řidičské oprávnění tam. Mezi unijními státy navíc platí dohoda o vzájemném uznávání dokladů, takže pokud občanu EU trvale hlášenému v ČR vyprší platnost jeho průkazu, vystaví mu zdejší úřady nový,“ uvádí ve svém odmítavém stanovisku ke zmíněné poslanecké předloze ministerstvo dopravy.

Dundáčková připouští, že platné české legislativě lze vyhovět například tím, že žadatel o řidičský průkaz nahlásí úřadu dva trvalé či přechodné pobyty – jeden v Německu a druhý v ČR.

„To by mu však mohlo přivodit některé problémy například v sociální oblasti. Navíc když získání řidičáku umožňujeme v Česku cizincům, je skandální v tom bránit některým Čechům,“ prohlásila poslankyně.

Výměna čeká ještě dva milióny řidičů

Na příslušný městský či obecní úřad s rozšířenou pravomocí se bude v Česku muset v příštích měsících či letech vydat zhruba dva milióny řidičů, kteří ještě nemají nový řidičský průkaz s emblémem EU.

V roce 2007 byla ukončena výměna všech řidičáků vydaných do 31. prosince 1993, a nyní následují další dvě etapy. Jak ze zákona vyplývá, řidičské průkazy, jež byly vydány v období od 1. ledna 1994 do 31. prosince 2000, si motoristé musejí vyměnit do konce roku 2010, a průkazy z období od 1. ledna 2001 do 30. dubna 2004 ztratí platnost 1. ledna 2014. Žádný poplatek se za to platit nemusí, protože povinná výměna je bezplatná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám