Hlavní obsah

VIDEO: Pospíšil chce, aby se Bašný vrátil, odvolal jeho šéfa

Právo, Novinky, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil odvolal z funkce šéfa ústeckých krajských žalobců Jiřího Křivance kvůli kauze libereckého státního zástupce Adama Bašného.

Článek

Křivanec odvolal Bašného kvůli manažerskému selhání a kvůli kritice kauzy Čunek. Podle informací Pospíšila Bašný manažersky nijak neselhal, a ministr bude požadovat, aby se vrátil zpět na post šéfa liberecké pobočky ústeckého krajského zastupitelství.

Křivanec sám tento krok odmítl udělat, proto se ministr rozhodl odvolat jej z funkce. Stane se tak oficiálně ve středu.

Horkou kandidátkou na uvolněné místo po Křivancovi je jeho dosavadní náměstkyně Lenka Bradáčová, která je také šéfkou Unie státních zástupců. Zda by takovou nabídku přijala, odmítla komentovat. Rozhodnutí Pospíšila o odvolání Křivance podpořila.

Křivanec Bašnému vyčítal manažerské selhání v tom, že liberečtí žalobci špatně dohlíželi na některé kauzy. Ovšem podle Pospíšila neměl tento dohled v popisu práce Bašný, nýbrž Křivancův náměstek Dan Anděl.

Adam Bašnýfoto: Právo/Barbora Silná

Pospíšil ani nevyloučil, že se kauza může dotknout i vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly. Ten se totiž Křivancova jednání veřejně zastal a tvrdil, že Bašný manažersky selhal. 

TI: Státní zastupitelství je v krizi

Podle ředitele Transparency International ČR (TIC) Davida Ondráčka bylo důvodem odvolání Bašného jeho vystoupení na konferenci TIC k důvěryhodnosti justice, kde se Bašný kriticky vyjadřoval k některým kauzám státních zástupců, především k postupu státního zastupitelství v kauze bývalého vicepremiéra Čunka.

Až později podle Ondráčka přispěchali jeho nadřízení s vysvětlením, že byl odvolán kvůli vážným dlouhodobým manažerským pochybením.

„To jsou věci, proti kterým se musíme ozvat,“ uvedl Ondráčka s tím, že takové případy nelze nechat zamést pod koberec.

Podle Ondráčka je státní zastupitelství v hluboké krizi a nezávislé vyšetřování trestné činnosti je ohroženo.

Písemné vysvětlení, které Pospíšilovi dodali Bašného nadřízení, považoval ministr Pospíšil za nedostatečné a žádal o doplnění dalších informací.

Reklama

Výběr článků

Načítám