Hlavní obsah

Levné léky na předpis výrazně podraží

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Levné léky, které někteří lékaři předepisují pacientům na recept, od dubna výrazně zdraží. V některých případech tak nákup léku bez předpisu vyjde až o desítky korun levněji, než když jej předepíše na recept lékař.

Foto: Tomáš Zezulka, ČTK

Pacienti by se měli zajímat, zda lék předepisovaný lékařem nekoupí výhodněji bez receptu.

Článek

Například když si občan koupí v lékárně volně prodejný lék paralen, zaplatí za něj 12 korun. Když si ale tento lék nechá od lékaře předepsat na předpis, bude jej stát kvůli vybíranému třicetikorunovému poplatku za recept 30 Kč, tedy o 18 korun více.

Šnajdr: Více se ptát lékařů

"Pro pacienta tak bude mnohem výhodnější, když mu lékař daný lék na předpis nenapíše a on si ho v lékárně koupí sám. Pak ušetří v případě paralenu 18 korun,“ vysvětlil Právu Marek Šnajdr, náměstek ministryně zdravotnictví.

Proto doporučuje pacientům, aby se od dubna více ptali svých lékařů, jaký lék jim předepisují a zda pro ně není výhodnější si ho koupit rovnou v lékárně, protože levných léků s cenou do třiceti korun je samozřejmě mnohem víc.

Změna vyplývá z novely zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou minulý týden schválila Sněmovna a kterou už podepsal prezident Václav Klaus.

Proč tomu tak je? Novela zákona stanovuje, že u levných léků na předpis, jejichž cena je do 30 korun, pacient zaplatí v lékárně regulační poplatek ve výši 30 korun, i když je cena léku ve volném prodeji nižší.

Naopak dražší léky na předpis s cenou nad třicet korun budou od dubna o vybíraný regulační poplatek za recept, tedy o 30 korun levnější.

Když například lék na předpis bude mít doplatek 20 korun, pacient tento doplatek platit nebude, ale zaplatí regulační poplatek 30 korun. Dosud to je tak, že zaplatí 20 Kč doplatek plus 30 Kč regulační poplatek za předpis, dohromady tedy 50 Kč.

Změny i u léků jen na předpis

Ale jak je to s léky, které jsou výhradně na předpis, a nemůžeme si je tedy volně koupit v lékárně?

Pokud mají doplatek nula až 29 korun, nebo pokud stojí do 30 korun, zaplatí za ně pacient od 1. dubna v lékárně regulační poplatek 30 korun a nebude už platit doplatek.

Jinými slovy, všechny léky, které dosud mají doplatek pro pacienta 0 až 29 korun, budou od 1. dubna sice bez doplatku, ale pacient za ně zaplatí lékárně regulační poplatek 30 korun.

Pokud bude doplatek léku vyšší než 30 korun, pak pacient už v lékárně hradit regulační poplatek ve výši 30 korun nebude, ale zaplatí plnou výši doplatku.

Bude-li například lék na předpis s doplatkem 50 korun, pak pacient zaplatí pouze 50 Kč a regulační poplatek ve výši 30 Kč už hradit nebude. Dosud to bylo 50 Kč doplatku plus 30 Kč regulačního poplatku za předpis – čili dohromady 80 Kč.

Podle Šnajdra tím, že odpadne poplatek 30 korun u léků na recept, jejichž doplatek je vyšší než 30 korun, bude tedy asi 70 procent léků třicetikorunového regulačního poplatku v lékárně zbaveno a pacienti ušetří zhruba 1,5 miliardy korun.

"Týká se to hlavně důchodců, protože ti užívají nejvíc léků,“ dodal Šnajdr.

Reklama

Související témata:

Související články

Od listopadu klesnou ceny některých léků

U téměř 3000 léčivých přípravků klesne od 1. listopadu jejich maximální cena. Pacienti by díky tomu mohli ušetřit ročně až 1,64 miliardy korun a úspora...

Výběr článků

Načítám