Hlavní obsah

Senátoři ODS podmínili Lisabonskou smlouvu radarem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občanští demokraté v Senátu dělají Lisabonské smlouvě potíže. Nejprve požadovali před jejím schválením změnu jednacího řádu s tzv. vázaným mandátem, nyní požaduje senátorský klub ODS dokončení ratifikace smlouvy o umístění amerického radaru v Česku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Podle záznamu o výsledku hlasování se proti smlouvě ve středu ve Sněmovně postavilo 36 ze 79 vládních občanských demokratů. Dva z nich pak vystoupili a uvedli, že v seznamu je chyba, protože zvedli ruku pro. Někteří další se zdrželi.

Primátor Pavel Bém prohlásil, že podporování Lisabonské smlouvy je v rozporu s usnesením stranického kongresu. Její schválení může nyní zkomplikovat občansko-demokratické zastoupení v Senátu.

Ratifikace Lisabonu se může ještě prodloužit 

„Senátorský klub ODS ctí usnesení Kongresu ODS a deklaruje, že pokud nebude dokončena ratifikace smlouvy o umístění amerického radaru a schváleny jednací řády obou komor, nedoporučí k ratifikaci Lisabonskou smlouvu,“ stojí doslova v tiskovém prohlášení po středečním jednání senátorského klubu ODS.

Občanští demokraté si původně stavěli podmínku pro schválení Lisabonu, aby byla přijata novela jednacího řádu, v jejímž rámci by k předávání pravomocí do Bruselu musely dát souhlas obě komory parlamentu, takže by nestačil jen souhlas vlády. Podobně to funguje například v Holandsku, ve Velké Británii či Finsku.

Zatímco jednací řády by měly být na pořadu jednání Sněmovny v pátek a mají velkou šanci na schválení, přijetí americkému radaru brzdí především opoziční Komunisté a ČSSD.

Začátkem února se z iniciativy Strany zelených podařilo jednání o radaru oddálit s tím, že by si Parlament měl počkat až na vyjádření o protiraketovém deštníku nového amerického prezidenta Baracka Obamy.

Reklama

Výběr článků

Načítám