Hlavní obsah

Česko pokryla až 30 centimetrů silná sněhová peřina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohatá sněhová nadílka již druhý den komplikuje dopravu na českých silnicích. Přes noc napadlo do úterního rána na většině území republiky 10 až 30 centimetrů nového sněhu. V horských oblastech se mohou tvořit sněhové jazyky a závěje a motoristé by proto na cestu měli přibalit i sněhové řetězy. Meteorologové upozornili, že sněžení bude pokračovat a během středeční noci výrazně klesnou teploty.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Článek

Na silnicích v Pardubickém kraji přibylo pět až 30 centimetrů sněhu. V nižších polohách nasněžilo maximálně 15 centimetrů, v horských oblastech až jednou tolik. Silničáři upozorňují řidiče, že by neměli vyjíždět bez zimních pneumatik a nákladní vozy by měly použít sněhové řetězy. 

V Královéhradeckém kraji napadlo v noci až 20 centimetrů sněhu. Na hlavních silnicích ležel ráno rozbředlý sníh, horské silnice v Krkonoších a Orlických horách pokryla až deseticentimetrová vrstva ujetého sněhu. Řidiči museli jízdě věnovat zvýšenou opatrnost. Na dálnici D 11 z Prahy do Hradce Králové ležely ráno zbytky rozbředlého sněhu.

V Karlovarském kraji na místech, kde silničáři používají inertní posyp, zůstávala na vozovkách vrstva ujetého sněhu, místy i sněhové jazyky. Hlavní tahy byly většinou mokré nebo se zbytky rozbředlého sněhu. Silnice nižších tříd jsou sice také ošetřené, ale rozbředlý sníh způsoboval řidičům problémy. V horských oblastech vznikaly místy sněhové jazyky. Sněhové přeháňky a mráz mají podle předpovědi meteorologů trvat. 

V Plzeňském kraji napadlo od půlnoci místy až 15 centimetrů. Vzhledem k tomu, že teploty jsou kolem nuly, nepůsobí sníh v regionu zatím žádné větší komplikace. Zejména ve vyšších polohách se vinou silného větru na otevřených úsecích tvoří sněhové jazyky. Silničáři mají v terénu veškerou techniku, na Klatovsku zatím nestihli projet všechny silnice třetí třídy. Na dálnici D5 z Plzně do Rozvadova napadlo v noci deset centimetrů sněhu.

V Libereckém kraji napadlo v noci deset centimetrů sněhu. Ráno se situace uklidnila, meteorologové ale hlásí další sněžení. I na hlavních tazích leží zbytky rozbředlého sněhu. Motoristé museli jezdit se zvýšenou opatrností a zpomalit. Hlavně v zatáčkách, na křižovatkách a mostech to klouzalo. Na silnice nižších tříd a do horských oblastí by se neměli vydávat motoristé bez zimní výbavy, na vozovkách tam leží několikacentimetrová vrstva ujetého sněhu.

V celém Moravskoslezském kraji drobně, ale vytrvale sněžilo už pátý den. Teploty se časně ráno pohybovaly od minus dvou do minus čtyř stupňů Celsia. V Beskydech a na Frýdecko-Místecku bylo ještě o dva stupně chladněji. Ve většině regionů je bezvětří nebo fouká slabý vítr. Silnice by proto neměly být zaváté jako v předchozích dnech, které provázel nárazový vítr.

Především na Opavsku ztěžoval dopravu nový sníh. Až třícentimetrová vrstva ležela i na hlavních silnicích. Dopravně důležitá místa byla krytá posypem. Na Bruntálsku, Ostravsku či Frýdecko-Místecku museli řidiči na hlavních tazích počítat s rozbředlým sněhem.

Na Vysočině sněží, dohlednost je vlivem srážek snížena. Na Pelhřimovsku se na všech silnicích vytvářely sněhové jazyky, silničáři nasadili k jejich odstranění pluhy. Na dálnici D1 ležela po chemickém ošetření vrstva rozbředlého sněhu, na silnicích druhé a třetí třídy byla na ujetém sněhu několikacentimetrová vrstva nového sněhu krytá posypem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám