Hlavní obsah

VIDEO: Kvůli sněhu a větru přibylo nehod, při jedné zemřela žena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sníh, který ve středu ráno zasypal Českou republiku, způsobuje potíže na silnicích. Řidičům zkomplikují jízdu hlavně nízká viditelnost, sněhová kaše a sněhové jazyky, které se na některých místech tvoří vlivem silných nárazů větru. Kvůli počasí přibylo dopravních nehod, při jedné z nich na Jičínsku zemřela žena.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Silničářům se zatím daří udržovat většinu cest sjízdných

Článek

Třiačtyřicetiletý řidič dodávky Škoda Felicia ráno u obce Staré Místo na Jičínsku z dosud nezjištěných příčin přejel do protisměru, kde bokem narazil do protijedoucího peugeotu. Do peugeotu zezadu ještě narazila další dvě auta. Felicia skončila v příkopu a zahynula v ní dvaačtyřicetiletá spolujezdkyně. Řidička peugeotu vyvázla s lehkým zraněním. Nehoda se stala na zasněžené silnici z Jičína na Kopidlno.

Nehoda ráno zablokovala také nájezd na stém kilometru dálnice D5 od Heřmanovy Huti ve směru na Plzeň. Převrátil se tam nákladní automobil převážející prázdné skleněné láhve, které se rozsypaly po silnici.

Podle meteorologů lze očekávat další sněžení. V Krkonoších by mohlo připadnout až 50 centimetrů sněhu, vítr na hřebenech může v nárazech dosahovat rychlosti až 110 kilometrů v hodině. Silničáři připomínají, že jízda bez zimních pneumatik je v těchto podmínkách nebezpečná, při jízdě do hor doporučují sněhové řetězy.

Některé silnice jsou uzavřeny

Kvůli sněžení a silnému nárazovému větru musely být v Krušných horách na Chomutovsku uzavřeny silnice Rusová - Výsluní a Horní Halže - Klínovec, na Karlovarsku pak cesta z Klínovce do Božího Daru. Třítisícové město Vejprty zůstalo bez přímého spojení s Chomutovem. "Kdo nemusí, ať do Vejprt nejezdí. Stěží se nám daří udržovat sjízdné komunikace ve městě," řekl místostarosta Vejprt Vlastimír Volín.

Špatná je situace v okolí Přimdy na Tachovsku a u Bezvěrova na severu Plzeňska, kde silný vítr tvoří závěje a sněhové jazyky. Nákladní automobily mají problémy i v horských oblastech Libereckého kraje, kde přibylo okolo deseti centimetrů sněhu a jeho odklízení komplikuje silný vítr.

Na Vysočině způsobují opakované problémy kamióny uvízlé na silnici I/38 mezi Jihlavou a Moravskými Budějovicemi. 

Se sněhovými přeháňkami, sněhovými jazyky, silným nárazovým větrem a sníženou viditelností musejí počítat řidiči v Krkonoších a Orlických horách, komplikace hlásili i silničáři na Olomoucku a Prostějovsku.

foto: Právo/Vladislav Prouza

Husté sněžení zatím stoprocentně nezvládají cestáři v Pardubickém kraji na Žamberecku, Lanškrounsku, Hlinecku, Poličsku a v okolí Moravské Třebové. Na silnicích prvních tříd se tvoří sněhové jazyky i po chemickém ošetření, na okresních silnicích a místních komunikací je průjezdnost udržována s největším vypětím jen pluhováním.

"Na komunikaci přes Suchý vrch a silnici I/34 z Hlinska přes Poličku do Svitav se tvoří sněhové jazyky," uvedl vedoucí inspektor provozů Správy a údržby silnic Pardubického kraje Marian Cvrkal.

Horská služba: na túry v Krkonoších raději zapomeňte

Horská služba nedoporučuje kvůli sněžení, silnému větru a mlze hřebenové túry v Krkonoších a Orlických horách. Na vrcholcích Krkonoš napadlo pět centimetrů sněhu, v nejvyšších partiích hor je kvůli mlze snížená viditelnost do 150 metrů a stále sněží.

Vítr také omezil provoz lanovky na Sněžku. "Na vrcholu Sněžky je silný vítr, v nárazech dosahoval podle našeho měření až rychlosti 120 kilometrů v hodině, navíc hustě sněží," řekl náčelník lanové dráhy Jiří Martinec.

Reklama

Výběr článků

Načítám