Hlavní obsah

Za nevybírání poplatků začnou pojišťovny dávat pokuty

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zdravotní pojišťovny mohou začít dávat krajským zdravotnickým zařízením, která od pacientů nevybírají regulační poplatky, pokuty. Vyplynulo to ze setkání zástupců pojišťoven a ministerstva. Podle pojišťoven se nemocnice hrazením poplatků za pacienty dopouštějí obcházení zákona.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová

Článek

Jednotlivé pojišťovny mohou zdravotnická zařízení opakovaně pokutovat částkou až do výše 50 tisíc korun. Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová řekla, že resort vyzval pojišťovny ke společnému postupu.

Filipiová dále uvedla, že v zákoně je zcela jasně napsáno, kdo má zdravotnické poplatky platit. Pokud by nepomohly sankce ze strany pojišťoven, musela by dle ministryně zakročit vláda.

Zástupci pojišťoven po setkání uvedli, že podle dosavadních kontrol, které provedly například ve středočeských krajských zdravotnických zařízeních, dospěli k názoru, že se kraj odpouštěním poplatků dopouští porušení zákonných povinností. 

Náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr použil na adresu regionů nevybírajících poplatky termín "krajští delikventi".

Reklama

Výběr článků

Načítám