Hlavní obsah

VIDEO: Paroubek varoval před katastrofou českého průmyslu

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Před katastrofou českého průmyslu způsobenou ekonomickou krizí varoval šéf ČSSD Jiří Paroubek. Státnímu rozpočtu podle něj navíc hrozí schodek 80 až 100 miliard korun, v případě poklesu HDP bude propad rozpočtu „fatálně vyšší“.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jiří Paroubek (ČSSD)

Článek

Paroubek to uvedl na čtvrteční tiskové konferenci v Lidovém domě po jednání s představiteli Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) v čele s jejím šéfem Milanem Štěchem (ČSSD).

Lídr soc. dem. kritizoval vládu, míní, že proti krizi nedělá nic a jakoby kráčí k okraji propasti „po květinovém koberci.“ Kabinet podle něj projevil naprostou nekompetentnost. „Teď je potřeba, aby se vzpamatovali,“ míní. „Co s takovou vládou, která nekoná?,“ dodal. 

Šéf soc. dem. se také pustil do ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL). Podle Paroubka nemá žádné systémové řešení krize. Kalouska dokonce obvinil z toho, že projevil „kolosální neschopnost“. Krize je podle předsedy ČSSD umocňována vládními reformami.

Paroubek: Vláda snižuje koupěschopnost obyvatel

Míní, že snižují koupěschopnost obyvatel a zvyšují inflaci. Do vlády se pustil také kvůli evropským fondům. Z těch podle něj vláda nečerpá. Míní přitom, že tyto peníze by pomohly k zmírnění dopadů krize.

Také Štěch varoval před dramatickými dopady krize na Česko. Pokles zakázek v průmyslu je podle něj značný, na přelomu druhého a třetího čtvrtletí tak může krize ještě zesílit. Štěch očekává, že v Česku budou dopady krize větší, než v Německu a v patnácti „starých“ zemích EU. Připustil, že jde o krizi globální, kterou nemá na „bedrech jen vláda“.

Stejně jako Paroubek ale kabinet obvinil, že krizi umocňuje svými opatřeními. Tím, že snížila daněpříjmově nejsilnějším, má vláda podle Štěcha málo peněz na veřejné zakázky. Také on kritizoval v souvislosti s řešením krize Kalouska. První vládní materiál, který jeho resort vypracoval, označil za „ubohost“. Podle šéfa ČMKOS neobsahuje žádný náznak řešení.

Marek: Kritika je oprávněná

Odbory jsou podle Štěcha připraveny společně s firmami nalézat řešení, jak krizi čelit. Varoval ale před tím, aby podniky krizi zneužívaly proti zaměstnancům například nepodloženými požadavky na zmrazení mezd.

Podle hlavního ekonoma společnosti Patria Finance Davida Marka je kritika, že vláda zaspala a podcenila dopady finanční krize a recese v USA a eurozóně, naprosto oprávněná, ať přichází zleva, nebo zprava.

"Problém je, že jakékoli nápady na krátkodobou stimulaci ekonomiky či dlouhodobější reformy narazí na nekonstruktivní opozici. Ještě závažnější problém je, že konstruktivní není ani vládní koalice. Jeden by řekl, že Česká republika je taková nekonstruktivní země," sdělil ČTK Marek.  

Reklama

Výběr článků

Načítám