Hlavní obsah

Papež v září navštíví Českou republiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VATIKÁN
Aktualizováno

Papež Benedikt XVI. přijede do Česka ve druhé polovině září letošního roku. Podle ČTK to přislíbil českým a moravským biskupům, kteří předpokládají, že návštěva potrvá dva až tři dny. O přesném datu se ještě jedná. Uvedli to zástupci České biskupské konference na středečním setkání s novináři.

Článek

Vatikán zatím termín oficiálně nepotvrdil. S vývojem příprav předpokládané návštěvy ve středu seznámil biskupy apoštolský nuncius v ČR Diego Causero. Řekl to olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Biskupové od úterý dva dny zasedají v kapucínském klášteře na Loretánském náměstí v Praze. V současné době se o konkrétním datu návštěvy nejvyššího představitele katolické církve stále jedná.

"Dnes jsme prohovořili základní organizační věci a pověřili pražského pomocného biskupa Václava Malého jako hlavního koordinátora aktivit, který má za úkol sestavit tým lidí," uvedl Graubner.

Klaus pozval papeže do Prahy

Podle Graubnera by měl papež zavítat do Prahy, kde by se měl setkat s prezidentem Václavem Klausem a navštívit katedrálu sv. Víta. Biskupové navrhují další větší setkání s věřícími na Moravě. Konkrétní program však zatím není znám, protože ho musí odsouhlasit vatikánské bezpečnostní složky.

Papež měl v těchto týdnech poslat Klausovi dopis s odpovědí na jeho pozvání do ČR. Konkrétní termín ale zřejmě ještě obsahovat nebude. Mluvčí Hradu Radim Ochvat dnes odmítl komentovat dotaz ČTK, zda již prezidentská kancelář listinu obdržela. "Prezident republiky pozval papeže Benedikta XVI. ke státní návštěvě České republiky. Svatému Otci zaslal také zvací dopis. V současné době probíhá jednání o datu návštěvy, která by mohla proběhnout ve druhé polovině tohoto roku," odpověděl Ochvat. Hrad je prý ve spojení s českým velvyslanectvím ve Vatikánu, Apoštolskou nunciaturou v Praze i českými biskupy.

Nová česko-vatikánská smlouva

Očekává se, že papež bude jednat o smlouvě mezi Českou republikou a Vatikánem, která má upravovat postavení římskokatolické církve v Česku. Tu Vatikán sice schválil, ale česká Poslanecká sněmovna ji v roce 2003 zamítla, protože údajně narušovala rovnoprávnost církví a pro stát byla nevýhodná.  

Podle papežského protokolu oznamují vatikánské úřady zahraniční cesty nejdříve šest měsíců před jejich uskutečněním. Papež zatím pro letošní rok oznámil dvě oficiální zahraniční cesty, Izraele a Afriky.

O zářijové návštěvě v Česku se v tuzemských médiích spekuluje již několik týdnů. Polsko, rodiště svého předchůdce, navštívil Benedikt XVI. v květnu 2006, stejný rok v září přijel do svého rodiště - Bavorska. Loni v září byl v Rakousku.

Benedikt XVI., vlastním jménem Joseph Ratzinger, pochází z Německa. Zvolen papežem byl 19. dubna 2005. V úřadu nahradil Jana Pavla II., který byl papežem od roku 1978. Jan Pavel II. navštívil Českou republiku třikrát, naposledy v roce 1997.

Papež Benedikt XVI.
Benedikt XVI., vlastním jménem Joseph Alois Ratzinger, se narodil 16. dubna 1927 v bavorském Marktlu na Innu.
Ve čtrnácti letech se stal členem organizace Hitlerjugend a o dva roky později byl naverbován do dělostřelectva nacistické armády. Špatné zdraví ale nedovolilo jeho plné nasazení. Ratzinger zdůrazňuje, že do Hitlerovy mládeže stejně jako do armády musel proti své vůli.
Po skončení války se už mohl věnovat studiu teologie. Po absolvování studia v Mnichově působil na několika německých univerzitách. V roce 1977 se stal arcibiskupem mnichovským a freisingským.
Do papežského úřadu byl zvolen po smrti Jana Pavla II. v dubnu 2005. Jméno Benedikt (z latinského požehnaný) si vybral jako poctu papeže Benedikta XV. (sloužil pontifikát v době 1. světové války) a Svatého Benedikta z Nursie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám