Hlavní obsah

Nespokojenost lidí s politikou trvá, nejlépe hodnotí prezidenta

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S politickou situací v ČR bylo počátkem ledna spokojeno 18 procent lidí. Z ústavních institucí občané nejpozitivněji hodnotí prezidenta, jehož práci oceňuje 56 procent respondentů. S prací kabinetu je spokojena třetina lidí, parlament kladně hodnotí více než čtvrtina občanů. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Spokojenost s politickou situací je v České republice dlouhodobě nízká a v posledních měsících se pohybuje pod hranicí 20 procent. Nejpozitivněji hodnotí politickou situaci příznivci ODS a Strany zelených. Nejkritičtější jsou k ní stoupenci KSČM.

Z ústavních institucí lidé nejlépe hodnotí práci prezidenta, jehož činnost pozitivně vnímá 56 procent lidí. Oproti prosincovému výzkumu si Václav Klaus polepšil o sedm procentních bodů. Přesto podíl občanů, kteří jsou s prací hlavy státu spokojeni, dlouhodobě klesá.

Víceméně konstantní je v posledních měsících spokojenost s vládou, jejíž práci vnímá pozitivně kolem 30 procent lidí. Oproti prosinci se číslo nezměnilo a kabinet pozitivně hodnotí 29 procent občanů. S činností parlamentu bylo v lednu spokojeno 26 procent respondentů.

Práci vlády a parlamentu hodnotí nejlépe mladí lidé do 29 let, studenti, občané s vyšší úrovní vzdělání a lidé, jejichž domácnosti jsou materiálně dobře zajištěny. Trvale kritičtí jsou důchodci, lidé nižších vzdělanostních kategorií a lidé pracující v dělnických profesích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám