Hlavní obsah

Tisíce lidí vzpomínaly na Jana Palacha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Během pátku si tisíce lidí v celé republice připomněly památku Jana Palacha, který se právě před čtyřiceti lety upálil na protest proti sovětské okupaci před 40 lety. Místo jeho oběti na Václavském náměstí a také okolí pamětní desky na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze poryly květiny a zapálené svíčky. Pietní akce se konaly i v dalších městech.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místo Palachovy oběti na Václavském náměst bylo pokryto květinami.

Článek

Prezident Václav Klaus odhalil Památník v Mělníku. Desítky pamětníků se odpoledne sešly i u Palachova hrobu na Olšanských hřbitovech. V podvečer se konala bohoslužba v kostele Nejsvětějšího Salvátora na Křižovnickém náměstí.

"Přestože je mnohdy čin Jana Palacha považován za nesmyslný a krajní, tak v dané chvíli ovlivnil minimálně jednu generaci lidí a jasně prokázal Čechům, Slovákům i směrem ven, že ne všichni se smířili s totalitou," řekl premiér Miroslav Topolánek, který položil květiny u Filozofické fakulty v Praze.

.: Pietní vzpomínka na Jana Palachafoto: Právo/Michaela Říhová

Topolánek zdůraznil, že Palach zapadá do kontextu protikomunistického odboje stejně tak jako bratři Mašínové, kteří při pokusu o emigraci v roce 1953 zastřelili několik příslušníků policie.

"Jan Palach pro mě znamená střípek z mozaiky těch všech, kteří se postavili proti zlu, proti totalitě, způsobem, který dnes může vyvolávat spoustu otázek o účelnosti, nicméně tehdy znamenal naději pro jednu nebo dvě generace lidí," uvedl premiér.

Palacha přijeli uctít i Italové

Na Václavské náměstí přijela Palachovu památku uctít i skupina 32 bývalých aktivistů milánského studentského hnutí 60. a 70. let.

"Svobody se nelze zříct. Muži a ženy, kteří nejsou svobodní, nejsou schopní sebeurčení, a tudíž nemůžou ani budovat svou budoucnost. Z toho plyne, že svoboda je konflikt. A Jan Palach ukázal, že tomu věřil do té míry, že obětoval svůj život za tento ideál," řekl ČTK jeden ze zakladatelů někdejšího studentského hnutí Mario Capanna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám