Hlavní obsah

Čunek: Chci zabránit integraci ODS s KDU-ČSL

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda KDU-ČSL a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek v posledních dnech bojuje o místo ve vládě. Chce, aby premiér Mirek Topolánek odvolal ministra financí Miroslava Kalouska. Topolánek ale dal najevo, že raději odvolal právě Čunka.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek

Článek

Co říkáte na to, že premiér vás už nechce ve vládě a hrozí KDU-ČSL, že padne vláda, pokud bude chtít odvolání ministra Kalouska?

Základní problém je, že premiér a předseda nejsilnější koaliční strany by měl o těchto věcech jednat hlavně se mnou. Chyba je, že si během svátků neudělal čas a řešil to na poslední chvíli. Chtěl jsem mu vysvětlit, že je sice premiérem a já ho uznávám, ale že není předsedou křesťanských demokratů a nemůže se plést do našeho rozhodování.

Je další fungování koalice možné, poté co premiér řekl?

Jedna věc je, co se řekne, a druhá, co se udělá. Jsou věci, které zůstaly nesděleny. Myslím, že budeme mít příležitost si to vyříkat.

Máte vysvětlení pro to, proč to takto vyhrotil?

To já nechci za něj vysvětlovat. Já to dělám proto, že pan premiér v mnoha svých projevech a v mnoha postojích zdůrazňuje blízkost ODS a KDU. Tuto blízkost považuje za tak velkou, že si myslí, že by se tyto strany mohly sblížit před volbami. Já tvrdím, že jsme samostatná strana, která má jiné portfolio voličů. Trvalé přimknutí k ODS je pro nás chybným a zničujícím krokem. Vším, co dělám, chci zabránit integraci ODS a KDU-ČSL.

S názorem, že vás chce Topolánek dostat na kolena a poté spolknout, jsem se již setkal. Je hodně rozšířen?

Ví se o tom. Je to legitimní politická hra a já jako předseda KDU vím, že zastupujeme jiné voliče, a musím tomu zabránit. Neznamená to, že nejsem koaliční partner, který je v některých chvílích až moc slušný.

Reklama

Související témata:

Související články

Topolánek pohrozil lidovcům pádem vlády

Premiér Mirek Topolánek (ODS) v úterý v rozhovoru pro Radiožurnál pohrozil KDU-ČSL, že nechá padnout vládu v případě, že strana bude trvat na odchodu svého...

Výběr článků

Načítám