Hlavní obsah

Senátoři znovu odložili hlasování o Lisabonské smlouvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Občanským demokratů se v zahraničním výboru Senátu podařilo prosadit další odklad schvalování Lisabonské smlouvy. Projednávání bude na návrh výboru prodlouženo o 30 dnů. Senátor Vlastimil Sehnal odůvodnil návrh snahou zajistit hlasy sedmi občanských demokratů, které jsou nutné k dosažení ústavní většiny pro schválení smlouvy v horní komoře parlamentu. Pro odklad hlasoval například i šéf výboru Jiří Dientsbier zvolený za ČSSD.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Článek

Senátoři ODS při zdůvodňování přerušení jednání také připomněli, že je prosincový kongres strany zavázal, aby zákonodárci přednostně usilovali o schválení radarových smluv. Senát již smlouvy schválil, ve Sněmovně by měla ratifikace začít počátkem února.

Odklad v zahraničním výboru pomohli ODS prosadit předseda lidoveckých senátorů Rostislav Slavotínek a také předseda výboru Jiří Dienstbier. "Nevidím osobně žádný důvod, proč by Lisabonská smlouva neměla být schválena okamžitě," prohlásil Dienstbier. Nejhorší by ale podle něj bylo smlouvu "hodit do placu" a riskovat tak, že Senát by smlouvu neschválil.

Přijetí smlouvy v horní komoře prosazují ČSSD, KDU-ČSL a Klub otevřené demokracie, dohromady dají 42 hlasů. K senátní ratifikaci smlouvy je však třeba nejméně 49 hlasů.

Senát schvalování smlouvy odložil v minulosti již několikrát. Nejprve se loni senátoři obrátili na Ústavní soud s žádostí o ústavní přezkum smlouvy. Ten žádný rozpor s ústavou nenašel.

V prosinci nechali senátoři smlouvu projednat výbory a dali jim na to měsíc. Nyní by se tato lhůta podle rozhodnutí zahraničního výboru měla prodloužit ještě o další měsíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám