Hlavní obsah

KSČM má mluvčího, který byl odsouzen za antisemitismus

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nového mluvčího komunistů Josefa Tomáše dohnala minulost. Vynořila se informace, že byl před necelými patnácti lety odsouzen k podmíněnému trestu za hanobení národa. Týkalo se to projevu antisemitismu. Tomáš byl v letech 1990 až 92 šéfredaktorem Týdeníku Politika, v němž byly často vyjadřovány antisemitské postoje.

Článek

Soud v roce 1994 vynesl nad Tomášem verdikt v podobě podmíněného trestu ve výši sedmi měsíců se zkušební dobou na dva roky a k zákazu publikační činnosti na dva roky mimo jiné za hanobení národa, rasy a přesvědčení.

Jak tehdy informovala média, Tomáš v Týdeníku Politika publikoval do konce roku 1992 řadu antisemitských článků, mezi nimi i seznam 168 "Židů a židovských míšenců v současné kultuře ČR“.

Nedělal jsem nic špatného, trvá na svém Tomáš

Nový mluvčí KSČM v prohlášení, které má Právo k dispozici, odsouzení v roce 1994 přiznal.

"Ve zmíněném periodiku jsem kromě jiného zveřejňoval materiály, knižně nebo novinově publikované v řadě evropských zemí a USA. Pokud se někteří z těchto autorů dostali do problémů jako já, své soudní spory buď vyhráli, nebo nebyli souzeni vůbec. Veškeré autorské texty se opíraly o dostupná fakta, světově publikovaná. Nikdy se v Týdeníku Politika neobjevily články, které by souhlasily s rasovou diskriminací židovského národa, kterou odmítám i já,“ uvedl ve svém prohlášení.

Kauzou se bude zabývat vedení KSČM

A co na minulost mluvčího říkají komunisté? "Je to pro mě naprosto nová informace, takže pokud na tom něco je, tak se to se samozřejmě bude řešit,“ reagoval na dotaz Práva šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik. Podle něj se bude kauzou zabývat vedení strany. "Celá záležitost je v kompetenci předsedy a výkonného výboru,“ dodal Kováčik.

Minulost Tomáše dohnala již jednou. V roce 2001 s ním kvůli tomu ukončilo předčasně spolupráci brněnské zpravodajství České televize. Kvůli kauze s Týdeníkem Politika stáhla z vysílání jeho příspěvek, týkající se oslav 130 let železnice ve Znojmě. Vedoucí zpravodajství ČT Jiřího Šindara to stálo místo.

Reklama

Výběr článků

Načítám