Hlavní obsah

Klaus stvrdil přechod brněnské Úrazové nemocnice na město

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Prezident Václav Klaus podepsal zákon o přechodu Úrazové nemocnice v Brně do správy města. Cílem zákona je znemožnit plánované zrušení nemocnice, které prosazoval ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Představitelé města a kraje v čele se sociálními demokraty se zrušením nesouhlasili.

Článek

Ministr Julínek plánoval útlum činnosti Úrazové nemocnice a převod traumacentra do Fakultní nemocnice Brno asi rok a půl. Důvodem je například zastaralost budov nemocnice v centru města.

Plán vyvolal nesouhlas jihomoravských politiků, části odborníků i většiny zaměstnanců Úrazové nemocnice. Ti tvrdí, že Brno potřebuje dvě traumacentra. Argumentovali též tím, že Úrazová nemocnice má špičkový tým odborníků, který by kvůli zrušení musel být rozprášen.

Zákon o převodu nemocnice ze správy státu do rukou města prosadili v Poslanecké sněmovně především zákonodárci za ČSSD, Senát normu bez projednávání postoupil prezidentovi. Podle Julínka je zákon vadný a problematický. Ministr již dříve oznámil, že navrhne Ústavnímu soudu zrušení normy.

Úrazová nemocnice v posledních měsících trpí nejistotou a změnami ve vedení. Za poslední rok a půl se vystřídali čtyři ředitelé. Těsně před Vánoci rezignoval po necelém měsíci ředitel František Jimramovský. Důvodem byl údajný nátlak a vyhrožování odpůrců změn v nemocnici. Odboráři ale odmítli, že by jemu nebo dokonce jeho rodině jakkoli vyhrožovali.

Vedení se po Jimramovském ujal ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus, který tak řídí obě zařízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám