Hlavní obsah

Začal první svátek vánoční, jeden z největších křesťanských svátků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrtek je prvním svátkem vánočním, křesťané si připomínají narození Ježíše Krista. Boží hod vánoční je vedle Božího hodu velikonočního neboli Zmrtvýchvstání Páně největším křesťanským svátkem v roce. Lidé se proto v noci na dnešek sešli na tradiční půlnoční mši v kostelech po celé zemi, aby slavili příchod Spasitele.

Článek

Hlavně půlnoc z 24. na 25. prosince je časem, který do kostelů přiláká i nevěřící, někteří si cestu do chrámu najdou právě jen jednou do roka - a to je v tento den. Radost, která tajemnou, v lidové zbožnosti až pohádkově vypadající událost doprovází, vyplývá pro jedny z víry ve vtělení Boha; pro jiné pak z atmosféry odpuštění a vzájemného obdarovávání, které k Vánocům neoddělitelně patří. 

Půlnoční ve Vatikánu i v Betémě 

Papež Benedikt XVI. vyzval při půlnoční mši ve vatikánské bazilice svatého Petra v noci na dnešek věřící k pomoci dětem, kterým je upírána rodičovská láska a které jsou zneužívány. Zároveň se modlil za to, aby se mír opět vrátil do Betléma, palestinského města, kde se podle křesťanské tradice narodil Ježíš a které by papež mohl navštívit příští rok.

Tradiční půlnoční mše ve Vatikánu se zúčastnily tisíce věřících i turistů. Pro ty, kteří se nemohli dostat přímo do baziliky, byly na Svatopetrském náměstí umístěny obří televizní obrazovky.

Jeruzalémský patriarcha Fuád Tval při půlnoční mši v noci na dnešek v Betlémě vyzval k nastolení míru, neboť mír je podle něj právem každého člověka. Stejně jako ve Vatikánu papež Benedikt XVI. se i patriarcha Tval nepřímo vyslovil pro mírové řešení konfliktu na Blízkém východě. 

"Mír je nejen právem každého člověka, ale je zároveň řešením pro všechny konflikty a rozdíly, naopak válka mír a bezpečnost nepřináší," zdůraznil patriarcha v homilii pronesené v přeplněném betlémském kostele svaté Kateřiny. Ten je součástí baziliky Narození Páně, která stojí na místě, kde se podle křesťanské tradice narodil Ježíš Kristus. 

Křesťanské Vánoce pokračují Novým rokem a končí Zjevením Páně 6. ledna. Tento svátek je známější jako den Tří králů či mudrců, kteří se přišli do Betléma poklonit narozenému Ježíši, jenž měl být příštím židovským králem. Přivedla je tam jasná hvězda, která se jim podle legend zjevila v podobě mladého chlapce. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám