Hlavní obsah

VIDEO: Neschválení misí je pošlapáním závazků vůči NATO, říká ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Neschválením plánu zahraničních misí na příští rok Česká republika podle ODS pošlapala své závazky vůči Severoatlantické alianci. Přímou odpovědnost za ohrožení zdraví a životů českých vojáků v zahraničí nese předseda ČSSD Jiří Paroubek, uvedl na sobotní tiskové konferenci po jednání grémia ODS předseda strany a vlády Mirek Topolánek.

Článek

ODS podle prohlášení "odmítá kupčení a handlování se životy lidí". Rezignuje-li Česká republika na boj proti terorismu v Afghánistánu, ohrozí svou vlastní bezpečnost, dodal premiér.

Čeští vojáci budou v zahraničních misích, především v Kosovu a Afghánistánu, moci zatím působit do 1. března 2009, poté, co ve sněmovně nedokázala koalice plán misí prosadit, prodloužila pobyt vojáků v zahraničí na pátečním mimořádném jednání vláda.

Stovky vojáků by musely předčasně zpět do Česka 

Sociální demokraté nejdříve před zahájením schůze sněmovny oznámili své podmínky pro podporu misí. Premiér slíbil jejich hlavní požadavky splnit, ČSSD ale mise stejně nepodpořila. Stovky vojáků v cizině se tak ocitly v poměrně nejasném právním postavení, po "vládních" šesti desítkách dní by se bez nového rozhodnutí sněmovny o svém mandátu musely vrátit zpět do ČR.

"V posledních dnech je evidentní, že jakékoli jednání s Jiřím Paroubkem je nesmyslné. My se určitě nenecháme vydírat a už vůbec ne kvůli misím v zahraničí, protože to je věc minimálně národního, spíše mezinárodního významu. V tomto smyslu bych řekl, že neznám nikoho, kdo by takhle hazardoval s životy vojáků."

Vyjádření Jiřího Paroubka
Je to opět ten typický Mirek Topolánek, který vinu za své selhání, lenost a nabubřelost hází na všechny okolo a zakrývá to siláckými gesty a hloupými urážkami.
ČSSD je připravena okamžitě jednat na řešení nejen zahraničních misí, ale i dalších záležitostí, kde stávající menšinová vláda není schopna na úkor státu zajistit podporu ve vlastních řadách. Pokud nechcete dále prodlužovat toto období nejistoty, považuji z pohledu politické stability a zájmů občanů za rozumné jednat o termínu předčasných voleb. Vaše urážky nejsou řešením, našim občanům nepomohou, jen zbytečně eskalujete napětí a ztrácíme tím zbytečně čas.

ČSSD: za krach může koalice 

ČSSD tvrdí, že za krach při schvalování misí může vládní koalice, která pro návrh nedokázala včas vyjednat podporu. "Tato vláda je menšinová, nepřejeme si nic jiného, než aby zítra odešla. Každý den prodloužení její existence je utrpením pro ni, pro nás, pro občany této země. Je hazardem, přichází-li do Poslanecké sněmovny s návrhy, pro které nemá zajištěné hlasy," uvedl v pátek Paroubek.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek tvrdí: nepřejeme si nic jiného, než aby tato menšinová vláda zítra odešla. foto: Právo/Lukáš Táborský

Topolánek odmítl, že by za neúspěch mohla lidovecká ministryně obrany Vlasta Parkanová. "Těžko mohla ovlivnit selhání poslanců," řekl. "Za nás za všechny dnes popřeji telefonicky naším vojákům v Afghánistánu a v Kosovu klidné a bezpečné vánoční svátky," dodal premiér.

Ministryně Parkanová zaslala vojákům do Afghánistánu i do všech ostatních misí své prohlášení, ve kterém jim kromě jiného stejně jako premiér popřála co nejpříjemnější svátky. "Jsem si vědoma, do jak nepříjemné situace jste se kvůli rozhodnutí Poslanecké sněmovny dostali vy osobně, spojenečtí vojáci, se kterými v misi spolupracujete, i vaši blízcí," uvedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám