Hlavní obsah

STEM: ČSSD by s komunisty měla ústavní vetšinu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle volebního modelu agentury STEM by sociální demokraté měli v případě konání sněmovních voleb do Sněmovny 99 poslanců. Druhá ODS by disponovala 60 poslanci. Komunisté by měli 25 zákonodárců, lidovci 11 a zelení 5 mandátů. Volební model vychází z průzkumu stranických preferencí, které zahrnují i nerozhodnuté voliče a lidi, kteří by k volbám vůbec nešli.

Foto: Michal Krumphamzl, ČTK

Předseda KSČM Vojtěch Filip (vlevo) a šéf ČSSD Jiří Paroubek na jednání Poslanecké sněmovny.

Článek

Skutečný volební výsledek by tak byl patrně nižší, než jsou stranické preference. Podle nich si ČSSD i nadále udržuje náskok před druhou ODS. Na otázku koho by respondenti volili, odpovědělo 38,4 dotazovaných, že ČSSD. ODS preferovalo 23,5 procenta lidí, komunisty 11, 4 procenta. Všechny tři strany se tak oproti minulému měsíci mírně polepšily.

Lidovce jako svou volbu označilo 6,3 procenta respondentů, zelené 5,4 procenta. Zatímco lidovecké preference oproti listopadovému průzkumu mírně vzrostly, zelení i nadále pokračují v sestupné tendenci.

Pokud by se v současné době konaly předčasné volby a daly by zvolenému volebnímu modelu za pravdu, měla by současná vládní koalice jen 76 mandátů. Kdyby vznikla levicová koalice ČSSD a KSČM, měla by většinu 124 mandátů. Hypotetická koalice ČSSD, zelených a lidovců by měla 115 mandátů.

Voleb by se dle svého vyjádření chtělo zúčastnit 55 procent občanů, 18 procent lidí účast odmítá a 27 procent Čechů není podle průzkumu rozhodnuto.

Reklama

Výběr článků

Načítám