Hlavní obsah

Téměř neznámý Vodrážka možná nastartoval Bémův politický pád

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, trj, map

Nový první místopředseda ODS David Vodrážka, který je starostou Prahy 13 a pražským zastupitelem, kongresu poděkoval po svém. Reagoval na spekulace, zda je Topolánkovým či Bémovým člověkem: "Chci vám říct jedno: Jsem svůj a jsem David Vodrážka ze Stodůlek“. S Topolánkem přitom pojí nového prvního místopředsedu ODS zástupkyně na radnici.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nový druhý muž ODS David Vodrážka

Článek

Do povědomí veřejnosti se Vodrážka dostal nevybíravými příměry pro návrh Jana Kaplického na novou budovu Národní knihovny na Letné. Vodrážka blob přirovnal k "žabímu hlenu“ a vyjádřil obavu, aby "nad Prahou nevznikl jakýsi chrchel“. Později ale tvrdil, že má pro něj u Stodůlek pozemek.

Příznačné přeřeknutí

Zdálo by se, že v kauze vystupoval zcela v linii primátora Pavla Béma, proti němu ale už před rokem kandidoval na šéfa pražské organizace.

A když se pak Vodrážka představoval kongresu, příznačně se přeřekl: "Jako předseda pražské, pardon, místopředseda pražské ODS se nebojím nabídnout své služby celé straně.“

Právo těsně před kongresem napsalo, že Bém po očekávané porážce to může mít těžké, aby zůstal šéfem pražské ODS i primátorem. Přestože Bém Vodrážku výslovně označil za perspektivního a loajálního kolegu, zdá se, že se začíná naplňovat scénář možné výměny.

:. Předseda ODS Mirek Topolánek a jeho nový první místopředseda David Vodrážkafoto: Právo/Milan Malíček

Zákulisní dohoda

Vodrážka se totiž do vedení jako první muž za Topolánkem vklínil po zákulisní dohodě předsedy, Ivana Langera a Petra Tluchoře výměnou za slib, že pražská ODS podpoří Langera na funkci místopředsedy.

Toho Langera, kterého Bém jako jediného označoval před kongresem za nepřijatelného do vedení ODS a za strůjce "diverzní akce ministerstva vnitra“ po jmenování nového šéfa pražské policie Červíčka.

:. Pražský primátor Pavel Bémfoto: Právo/Milan Malíček

Langer pro ČT odmítal spekulace o kšeftování s hlasy. "To není o dohodě Vodrážka - Langer a Praha - Olomouc, ale o signálu ke všem delegátům...,“ tvrdil Langer a Béma už nezmínil.

Vodrážka: Atentát na Béma? O tom jsem neslyšel
Vaše zvolení bylo důsledkem dohody Topolánka, Langera a vás. Vypadá to jako "sarajevský atentát“ na Pavla Béma. Zradil jste Prahu?
Toto jsem zatím neslyšel. Bylo to ale skutečně od začátku tak, že Praha chtěla mít své zastoupení ve vedení ODS. To znamená, že kdyby nevyšla kandidatura Pavla Béma na post předsedy, tak Praha chtěla mít svého prvního místopředsedu případně řadového místopředsedu. Tímto způsobem jsme měli navoleny i nominace z Prahy, a jestli to teď prodává někdo nějak jinak, to opravdu nevím.
Už jste hovořil s Pavlem Bémem o svém zvolení?
Nedlouho po mém zvolení jsme spolu hovořili, ale toto jsme skutečně neřešili.
Bém: Vodrážka ODS změnit nemůže
Co říkáte na zvolení Davida Vodrážky prvním místopředsedou ODS? Na dohodu Topolánek, Langer a Vodrážka?
Změnu je třeba udělat od hlavy, a to se v případě ODS nestalo. Jsem rád, že má Praha zastoupení v grémiu ODS. David Vodrážka je perspektivní mladý politik. ODS změnit nemůže.

Za vším hledej ženu?

Mirka Topolánka s Vodrážkou spojuje žena. Gabriela Kloudová je premiérovou tajemnicí a Vodrážkovou místostarostkou zároveň. Kloudová patřila mezi čtyři Topolánkovy nejbližší spolupracovníky, kteří s ním co by designovaným premiérem po volbách 2006 začali úřadovat z Hrzánského paláce.

Vedle členky ODS Kloudové to byl premiérův kamarád Marek Dalík, současný zaměstnanec Úřadu vlády Martin Schmarcz a dnešní mluvčí Hradu Radim Ochvat.

:. Gabriela Kloudová je tajemnicí premiéra Topolánka a zároveň místostarostkou Davida Vodrážky.foto: Právo/Archiv

Topolánek se na kongresu za Vodrážku v souboji s Ivanem Langrem přimluvil, ačkoli to prý původně neměl v úmyslu. "Neměl jsem nikdy v úmyslu žádat vás o to, abyste mi sestavovali nějaký speciální tým, pro to krizové řízení, ale v tuto chvíli to udělám,“ řekl premiér po druhém kole volby prvního místopředsedy bez vítěze.

Starosta Prahy 13 bodoval už před kongresem na sněmu pražské ODS, kde v souboji o nominaci na 1. místopředsedu drtivě porazil Petra Bendla.

Vodrážka vede dopravní výbor pražského zastupitelstva a působí ve dvou komisích rady. Jedna má v popisu práce rozvoj území Rohanského ostrova u Karlína „spojený s pronájmem a následným prodejem pozemků“, druhá má zábavním areálem propojit ZOO, Botanickou zahradu a Trojský zámek.

Anketa

Prospěje podle vás ODS znovuzvolení Mirka Topolánka do čela strany?
Ano
17,1 %
Ne
82,9 %
Celkem hlasovalo 26580 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám