Hlavní obsah

Policie odložila trestní oznámení, které podal Tlustý pro pomluvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policie se nebude zabývat trestním oznámením, které podali právníci poslance Vlastimila Tlustého (ODS) pro pomluvu. Poslanci vadilo, že v pořadu TV Nova reportér uvedl, že mu Tlustý vědomě sděloval informace o spolustranících a snažil se šéfa ODS a premiéra Mirka Topolánka nahrát při uplácení a výhrůžkách. Zastavení šetření oznámila obvodní státní zástupkyně Hana Vrbová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý

Článek

Trestní řízení by mělo být v podobných případech až posledním řešením, řekla Vrbová, podle které by se měl poslanec nejprve obrátit na civilní soud.

"Rozhodli jsme, že se úkony trestního řízení nebudou zahajovat," uvedla Vrbová s tím, že žalobci Tlustému doporučili obrátit se na soud s podáním žaloby na ochranu osobnosti.

Trestní represe je podle Vrbové v podobných případech až krajní prostředek. "Tam, kde je možnost, aby se občan domáhal svých práv v rámci řízení občanskoprávního, tak musí vyčerpat tyto prostředky," vysvětlila žalobkyně.

Trestní oznámení bylo takzvaně uloženo, pokud by Tlustý s rozhodnutím nesouhlasil, může se obrátit na pražské městské státní zastupitelství, aby je přezkoumalo. "To může učinit kdykoliv," dodala Vrbová.

O co šlo v kauze Morava

Podle zářijové reportáže televize Nova se poslanec Jan Morava snažil šířit nastrčené intimní fotografie stranického rebela Vlastimila Tlustého. Nechal se také tajně vyfotit s dcerou poslankyně zelených Olgy Zubové. Fotografie chtěl podle reportáže použít k zastrašování političky, která ve Sněmovně nehlasuje vždy s koalicí. Poslanec Morava následně rezignoval.

Z pořadu také vyplynulo, že se Tlustý chystal diktafonem tajně natočit premiéra a šéfa ODS Topolánka při pokusu o uplácení nebo vydírání. Chtěl se proto s Topolánkem sejít, schůzka se ale nekonala.

Tlustý žaloval média i premiéra Topolánka

"Podávám žaloby na redaktory televize Nova, Mladé fronty Dnes, příslušné instituce a na pana premiéra Topolánka za pomluvy, které se týkají kauzy Mrázek, neboť jsem si jist, že jsem komunikoval s asistentem poslance Hojdara, a nikoli s mafiány," oznámil v září Tlustý novinářům.

Reklama

Související témata:

Související články

Tlustý podává žalobu na Topolánka

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý se rozhodl podat žalobu na premiéra Mirka Topolánka (ODS) a některá média kvůli údajným pomluvám souvisejícím s informacemi...

Výběr článků

Načítám