Hlavní obsah

Kongres rozhodne: Topolánek, nebo Bém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V Praze v pátek začne dlouho očekávaný kongres občanských demokratů. Delegáti budou až do neděle jednat ve vysočanském hotelu Clarion o budoucnosti nejsilnější vládní strany. Nejočekávanějším bodem programu je volba nového vedení strany, o post předsedy se utkají úřadující šéf strany Mirek Topolánek a jeho vyzyvatel, první místopředseda Pavel Bém.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Pavel Bém, Mirek Topolánek a Ivan Langer po zasedání výkonné rady ODS.

Článek

Pro Topolánka hovoří výsledky regionálních sněmů. Deset z nich doporučilo svým delegátům, aby na kongresu podpořili právě Topolánka, Bém oproti tomu získal pouze jedinou nominaci.

Až do čtvrtka se spekulovalo, zda se 19. kongresu zúčastní i čestný předseda a prezident Václav Klaus. Ten nakonec svou účast jednání potvrdil s tím, že před delegáty přednese krátký projev.

Právě v souvislosti s Klausem se v posledních dnech spekulovalo o jeho možném rozkmotření s ODS a přesunu k nově vzniklé euroskeptické partaji, o jejímž vzniku se v této souvislosti hovořilo.

Klaus se dlouhodobě vymezuje vůči úřadujícímu šéfovi strany Topolánkovi, což se naposledy projevilo při jednání Ústavního soudu o Lisabonské smlouvě. Zatímco prezident proti smlouvě ostře vystupoval, vláda se k dokumentu postavila vstřícně. Nezvolení Topolánka do čela strany by ohrozilo další existenci kabinetu.

Primátor Bém je ve straně naopak považován za Klausova muže, v poslední době nešetří kritikou jak premiéra Topolánka, tak některých jeho ministrů. Koncept koalice s lidovci a zelenými je podle Béma zradou na voličích ODS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám