Hlavní obsah

ČSSD chce prosadit zákon o zrušení poplatků ještě letos

Právo, Novinky, ČTK, jon, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Předseda ČSSD Jiří Paroubek ve čtvrtek řekl, že ČSSD se do konce roku pokusí vyvolat mimořádnou schůzi Sněmovny kvůli zrušení poplatků v nemocnicích. Pro podporu návrhu chce získat zejména lidovce.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Článek

Sociální demokraté by rádi na mimořádné schůzi prosadili zákon, který by mladistvé, důchodce a sociálně slabé osvobodil od placení regulačních poplatků u lékaře. O svolání schůze se ČSSD pokusí ještě před konce letošního roku. Na pracovní snídani s novináři to oznámil šéf strany Jiří Paroubek.

Předseda lidovců Jiří Čunek Novinkám řekl, že o tomto návrhu ČSSD ví. "Koalice bude o tomto tématu jednat příští týden," řekl Čunek s tím, že podpora takového návrhu bude záviset právě na dohodě v rámci koalice. "Jsme součástí koalice a pokud by se nám podařilo přesvědčit koaliční partnery, aby s úpravou poplatků souhlasili, je možné o tom uvažovat."

Pokud by plán sociálních demokratů vyšel, jednalo by se již o čtvrtou mimořádnou schůzi, která by se v prosinci svolávala. Tento týden proběhly zatím dvě, které iniciovala ODS k rozpočtu a daňovým zákonům.

Antimonopolní úřad radil hejtmanům, jak na rušení poplatků

K rušení poplatků se ve čtvrtek sešli i zástupci krajů se šéfem antimonopolního úřadu Martinem Pecinou. Kraje se chtějí vyhnout možným sankcím ze strany Evropské unie, která by takovýto krok mohla hodnotit jako nedovolenou podporu v podnikání.

Podle Peciny by měly kraje systém vracení poplatků především sjednotit. Z pohledu úřadu je nejčistší vracení poplatků ze všech typů nemocnic, anebo vracení jen z krajských nemocnic s tříletým limitem 200 tisíc eur (přes pět miliónů korun) na jednu nemocnici.

Žádný z hejtmanů se jednání kvůli pracovnímu vytížení nezúčastnil, všichni za sebe poslali úředníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám