Hlavní obsah

VIDEO: Poslanci mohou jednat, plán opozice zablokovat schůzi nevyšel

Novinky, ČTK, jov, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Poslanci schválili program mimořádné 44. schůze Sněmovny, pro bylo 99, proti 94 zákonodárců. Sociální demokraté ani komunisté program nepodpořili. Jejich hlasy ale k zablokování jednání nestačily.

Foto: Stanislav Zbyšek, ČTK

Poslanci ČSSD David Rath s Jiřím Paroubkem na úterním jednání Sněmovny

Článek

Zelené rebelky Věra Jakubková s Olgou Zubovou s programem souhlasily, stejně jako nezařazení poslanci Miloš Melčák, Michal Pohanka, Evžen Snítilý a Petr Wolf. Hlasování se zdrželi Vlastimil Tlustý, Jan Schwippel a Juraj Raninec.

O svolání dvou schůzí požádala ODS. Ráda by na nich projednala třeba návrh daňových změn či státního rozpočtu na příští rok, jimiž se měla dolní komora původně zabývat minulý týden. Schůze, která měla původně trvat dva týdny, ale skončila po několika hodinách, protože poslanci program neschválili.

V programu úterní schůze sociálním demokratům vadil návrh daňových změn a navýšení počtu vojáků v Afghánistánu. S obojím ČSSD podle svého prvního místopředsedy Bohuslava Sobotky nesouhlasí.

Představitelé ČSSD ve Sněmovněfoto: Právo/Petr Horník

"Vláda nadále trvá na návrhu státního rozpočtu, který je postaven na nerealistickém odhadu vývoje české ekonomiky v příštím roce,“ odůvodnil pak Sobotka, proč nechce ČSSD podpořit ani středeční mimořádnou schůzi, na které by se mělo jednat o státním rozpočtu na rok 2009.

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL)foto: Právo/Petr Horník

Program schůzí se nelíbí ani KSČM

Juraj Raninec už předem oznámil, že program úterní schůze nepodpoří. Chce ale podpořit středeční jednání o rozpočtu.

Svůj postoj prozradili ústy svého místopředsedy Jiřího Dolejše i komunisté. Stejně jako ČSSD program schůze podpořit nechtěli, protože se jim nelíbilo, že jej ODS navrhla bez ohledu na požadavky opozice.

Na programu schůze je 24 bodů, pokud by nedošlo ke schválení její náplně, ohrozilo by to například prodloužení mandátu českých vojenských jednotek v zahraničí. Stovky vojáků by se tak ocitly v poměrně nejistém právním postavení.

Podle předsedy zahraničního výboru Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) má vláda možnost vyslat jednotky na dva měsíce do zahraničí bez schválení parlamentem. Pak by musel být získán souhlas zákonodárců k jejich dalšímu působení, nebo by vojáci museli být staženi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám