Hlavní obsah

Otisky budou mít v pase i šestileté děti, rozhodla vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda v pondělí odsouhlasila, aby pasy s biometrickými údaji byly vydávány dětem od šesti let. Stanovení této věkové hranice obsahuje návrh zákona o certifikaci veřejných dokladů s biometrickými údaji. Takové to pasy by se měly vydávat od prvního dubna příštího roku, kabinet požádal Sněmovnu o zrychlené projednání normy.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Návrh představil ministr vnitra Ivan Langer (ODS)

Článek

Od 1. března letošního roku nemusí mít děti do deseti let při cestě do zahraničí vlastní cestovní pas. Rodiče je mohou mít znovu uvedeny ve svých pasech. Děti starší pěti let ale také můžou dostat vlastní pas na dobu pěti let. Všechny nové pasy vydané po 1. dubnu budou biometrické, rodiče se podle Langra nemusejí bát, že dětské pasy budou muset často aktualizovat s tím, jak děti porostou. Platnost prý budou mít stejnou jako doklady dospělých.

Původně se měly otisky prstů objevovat v pasech už od letošního dubna. Termín ale vláda o rok posunula. Podle ministrů jsou důvodem problémy na straně Evropské unie, která si prý teprve vyjasňuje, jaké biometrické prvky a data mají doklady obsahovat.

EU zavedení otisků prstů do cestovních dokladů nařídila směrnicí z roku 2004. Nové pasy obsahující strojem čitelné informace a počítačový čip s biometrickými údaji vydávají obecní úřady již od 1. září 2006. Čip ale zatím obsahuje jen digitální fotografii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám