Hlavní obsah

Meteorologové varují před silným větrem, následně se ochladí

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal v pondělí před polednem výstrahu před silným větrem, který může v horských oblastech dosahovat až síly vichřice. Varování platí až do pondělních nočních hodin. V dalších dnech se podle Dagmar Honsové z Meteopressu vítr utiší. Bude se ale postupně ochlazovat.

Článek

Vítr od jihovýchodu může v nárazech v nejvyšších polohách Českomoravské vrchoviny, Krkonoš, Jeseníků a Beskyd dosahovat až rychlosti 110 kilometrů za hodinu. Lidé by neměli podnikat hřebenové tůry, v lesích může docházet k polomům nebo i k vyvracení stromů.

V oblastech nad 700 metrů může vítr v nárazech dosahovat rychlosti kolem 90 kilometrů za hodinu. Varování platí pro Pardubický, Královéhradecký, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Foukat bude také na Vysočině.

Od úterý se ochladí

V úterý do České republiky začne proudit chladnější vzduch od západu. Na většině území bude oblačno, na západě území polojasno. V polohách nad 600 metrů nad mořem může sněžit. Ranní teploty se budou pohybovat mezi dvěma a minus dvěma stupni Celsia, denní mezi dvěma a šesti.

Na středu meteorologové předpovídají polojasno, na Moravě a ve Slezsku bude zataženo, v nížinách s občasným deštěm, ve vyšších polohách Beskyd a Jeseníků může napadnout až 12 centimetrů sněhu. Ranní teploty budou kolísat mezi nulou a minus čtyřmi stupni, denní mezi bodem mrazu a čtyřmi stupni Celsia.

Ve čtvrtek se setkáme s polojasnou oblohou, občasným sněžením případně mrznoucím deštěm. "Ráno bude mrazivé", upozornila Honsová s tím, že teploty se budou pohybovat mezi minus třemi a minus sedmi stupni, denní mezi nulou a čtyřmi stupni Celsia.

Pátek a sobota bude ve znamení velké oblačnosti a poměrně intenzivních srážek. Na horách by podle Dagmar Honsové mohlo napadnout až 20 centimetrů sněhu.

Reklama

Související témata:

Související články

Vichr v Česku lámal stromy

Varování meteorologů se naplnilo. Hasiči měli kvůli silnému větru plné ruce práce po celém Česku. Nejhorší situace byla na Vysočině, východních a jižních...

Výběr článků

Načítám