Hlavní obsah

Ratifikace Lisabonu pokračuje, nic jiného nám nezbývá, řekl Topolánek

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Ratifikační proces Lisabonské smlouvy v České republice pokračuje, protože zemi ani nic jiného nezbývá. V pořadu Partie v TV Prima to řekl premiér Mirek Topolánek. Přiznal, že osobně to připouští „se skřípěním zubů“. Otázku schválení Lisabonu spojil s přijetím smluv o umístění amerického radaru v Brdech.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek

Článek

Topolánek naznačil, že napříč politickým spektrem prosazuje přijetí smluv s Američany výměnou za podporu ratifikace Lisabonské smlouvyze strany ODS. „Ta evropská noha je skoro stejně důležitá jako ta atlantická a v tomto směru se situace zkomplikovala po irském ne (k Lisabonské smlouvě)."

"Po výroku Ústavního soudu v této chvíli nehrozí zastavení ratifikace, proces bude pokračovat a ODS má sílu, jak schválit radarovou jednotku, tak případně zamítnout Lisabonskou smlouvu,“ dodal s tím, že ODS sice má tuto sílu, ale že on upřednostňuje ratifikaci smlouvy výměnou za souhlas s radarem.  

Podle něj v případě ratifikace Lisabonu ČR ubývá možností. „Oddělme osobní pocity od toho, co ČR může a jaký má prostor,“ uvedl premiér s tím, že pro něj připuštění smlouvy znamená velkou daň.

Dodal, že se už smlouva do začátku předsednictví Česka v Evropské unii přijmout nestihne: „Nemyslím si, že by to někdo čekal a já bych to i pokládal za riskantní.“ Česko má k přijetí dokumentu podle něj čas. „Ta smlouva stejně platit nemůže do nového rozhodnutí Irů, a ti rozhodnou možná v listopadu příštího roku,“ doplnil Topolánek.

Bendl klade podmínky pro přijetí smlouvy 

Do Lisabonské smlouvy se pustil v Otázkách Václava Moravce i místopředseda ODS Petr Bendl, který k ní má podobně velké výhrady jako prezident. Bendl se stavěl proti ní a naznačil i podmínky jejího přijetí.

„Měli bychom se minimálně poučit u Irů,“ řekl Bendl, což znamená, že bychom měli přijmout smlouvu s garancí určitých podmínek. „Pokud má být Lisabonská smlouva přijata, tak máme chtít záruky, že nebudou prolomeny Benešovy dekrety a zůstanou daňové zákony,“ dodal.

Podle některých právních expertů by mohlo přijetí Lisabonské smlouvy vést v majetkových sporech k prolomení Benešových dekretů.

Reklama

Výběr článků

Načítám