Hlavní obsah

ODS potřebuje krizový management, ne rituální řezání hlav, řekl Topolánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NYMBURK
Aktualizováno

Občanské demokraty by měl po nadcházejícím kongresu strany vést krizový management, míní předseda ODS a premiér Mirek Topolánek. Pokud si ODS nepřizná své chyby a bude se soustředit jen na "rituální řezání hlav", tak jí hrozí, že prohraje i další volby.

Foto: Hrouda Jan, ČTK

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek

Článek

Topolánek to řekl novinářům po svém projevu k delegátům regionálního sněmu ODS v Nymburku, který v sobotu rozhodoval, zda bude v čele strany podporovat současného předsedu, nebo dá přednost pražskému primátorovi Pavlu Bémovi. Středočeští občanští demokraté ale nakonec nedoporučili ani jednoho kandidáta.

Šéf ODS míní, že změny voličských preferencí v roce 2007 předurčily výsledky voleb v roce 2008 a že strana tomu nebyla schopna zabránit. Podle něj je zapotřebí zjistit, zda je volební neúspěch daní za vládnutí, nejednotnost a nevěrohodnost. "Pokud si ODS nepřizná své vlastní chyby, bude je nějakým způsobem kondenzovat jen do rituálních řezání hlav, tak je na nejlepší cestě prohrát i další a možná i příští volby," prohlásil Topolánek.

V tomto smyslu je podle něj debata občanských demokratů cenná. Bude pokračovat i na kongresu, který zvolí nové vedení strany. "Kongres vždy rozhodl, jaký tým lidí povede ODS dál. Já tvrdím, že to bude spíš krizový management," uzavřel šéf občanských demokratů, který po svém vystoupení v Nymburku zamířil na regionální sněm jihomoravské ODS.

ODS ve velkých problémech

Vřava v ODS nabrala po prohraných krajských a senátních volbách na obrátkách. Naposledy situaci vyhrotil prezident a čestný předseda ODS Václav Klaus, když naznačil, že by mohl opustit stranu, u jejíhož zrodu na počátku devadesátých let stál. V této souvislosti se začalo hovořit i o vzniku nového politického subjektu s pracovním názvem Libertas.cz.

Topolánek na to reagoval slovy, že jako předseda ODS "bude respektovat případné rozhodnutí prezidenta republiky Klause přerušit vazbu k politické straně, kterou zakládal a jejímž je čestným předsedou."

Reklama

Související články

Klaus uvažuje o odchodu z ODS

Prezident Václav Klaus, který stál na začátku devadesátých u zrodu Občanské demokratické strany, nyní uvažuje o tom, že opustí stranu, jejímž je čestným...

Výběr článků

Načítám