Hlavní obsah

Schwarzenberg: V politice USA se s Obamou nedají čekat rázné změny

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V zahraniční politice USA nelze s nástupem Baracka Obamy do Bílého domu očekávat převratné změny. V diskusi po výroční přednášce o zahraniční politice ČR to dnes řekl ministr Karel Schwarzenberg.

Foto: René Volfík, ČTK

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

„Všichni se budou divit, jak kontinuální bude americká zahraniční politika,“ předpověděl ministr, podle něhož z Washingtonu zazní víc vstřícných slov, avšak v zahraniční politice se USA podobně jako každý stát budou nadále řídit svými zájmy. „Také Obama se tím bude řídit,“ řekl Schwarzenberg, podle něhož se zájmy administrativ od sebe až tak propastně neliší.

Zároveň vyjádřil přesvědčení, že „nový prezident se nejprve zaměří na vnitropolitické otázky, kterým rozumí, než vyzkouší zrádné bahno zahraniční politiky,“ řekl. „Předpokládám, že Obama se soustředí především na řešení hospodářské a finanční krize v USA,“ poznamenal.

V přednášce řekl, že Obama jako každý politik nastupuje s nejlepšími předsevzetími, ale „až bude u vlády prvních sto dní, pozná, že je snažší mluvit o změnách, než jich dosáhnout,“ řekl. Schwarzenberg upozornil, že bude na českém předsednictví nastavit od příštího ledna vztahy EU s novou americkou administrativou. Předsednictví, které jak řekl, se původně jevilo jako ceremoniální, zkomplikovaly nepřijetí Lisabonské smlouvy, rusko-gruzínská válka a finanční a hospodářská krize.

„Výrok Sarkozyho ke štítu je třeba brát s rezervou“

Ministr řekl, že výrok francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho minulý týden po setkání s šéfem Kremlu Medvěděvem o tom, že americký štít Evropě nic nepřinese a věci jen zkomplikuje, „je třeba brát s jistou rezervou“. Připomněl, že Sarkozy své vyjádření později zmírnil a dodal: „Vždy čas od času se v evropské politice objevuje soupeření Francie s Německem o to, kdo má větší přízeň velikého cara“.

Německo je nyní před volbami a Francii se otevřela jedinečná příležitost, přičemž „pokušení a ctižádost byly velké,“ poznamenal Schwarzenberg.

Podle něho lze diskutovat o míře ohrožení a o umístění radaru v ČR, ale smlouvu s USA se podařilo dojednat dobrou. Poukázal na to, že otevřela dveře české vědě k nejnovějším technologiím.

Příští dva roky v Afghánistánu rozhodnou

„Příští dva roky budou pro válku v Afghánistánu rozhodující,“ řekl ministr. „Porážka by měla katastrofální důsledky pro strategickou rovnováhu ve světě,“ zdůraznil a potvrdil, že bezpečnostní situace v zemi se zhoršila včetně Logaru, kde je český rekonstrukční tým.

Podle Schwarzenberga má Česko má čisté svědomí, pokud jde o plnění svých závazků. K tolik potřebným vrtulníkům pro mezinárodní misi ISAF vedenou NATO řekl, že Česko je mělo, mnohé ještě z dob Varšavské smlouvy, ale byly v neprovozuschopném stavu a teprve postupně se opravují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám