Hlavní obsah

Většina libereckých zastupitelů čelí obvinění kvůli prodeji pozemků

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Třiadvacet libereckých městských zastupitelů čelí podle informací Práva obvinění z trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku. Důvodem je hlasování libereckého městského zastupitelstva z dubna loňského roku, při kterém zastupitelé posvětili prodej dvou pozemků o celkové výměře 3344 metrů čtverečních v libereckém části Doubí manželům Karlu a Libuši Volavkovým za 1,49 miliónu korun bez výběrového řízení.

Článek

„Případ dozorujeme, ale v jaké fázi vyšetřování se nyní nachází, nemohu říci, neboť kolegyně, která má kauzu na starosti, bude přítomna až zítra,“ potvrdil Právu tiskový mluvčí Okresního státního zastupitelství v Liberci Petr Hořín.

Jak ale Právu řekli někteří zastupitelé, obvinění z trestného činu jim už bylo doručeno. „Ke kauze se nebudu v této fázi vyjadřovat, ale obvinění mi už bylo sděleno,“ řekl Právu zastupitel za KSČM Jaroslav Morávek. Také statutární náměstek primátora Ivo Palouš (ČSSD) Právu sdělil, že si půjde obvinění vyzvednout na poštu. „Vím o tom, ale zatím jsem si jej nevyzvedl,“ konstatoval Palouš.

„Obvinění mi bylo doručeno poštou a vyzvedla jsem si ho minulý týden. Netušila jsem vůbec nic, takže to bylo překvapení, ale žádné vysvětlení jsem zatím na policii nebo státním zastupitelství nepodávala,“ dodala zastupitelka za Unii pro sport a zdraví (USZ) Zuzana Kocumová.

Také liberecký primátor Jiří Kittner (ODS) Právu řekl, že si obvinění převzal v úterý. „Je to politický boj. Já nyní mohu podat na padesát trestních oznámení ohledně prodeje městských bytů, které také nebyly prodány za cenu obvyklou a bez výběrových řízení,“ reagoval Kittner.

Pro prodej pozemku hlasovali všichni koaliční partneři, tedy zastupitelé ODS, ČSSD, USZ, ale i zastupitel KSČM či dvě zastupitelky Strany zelených. Zbývajících deset přítomných zastupitelů se zdrželo hlasování a tři byli proti.

Na případ upozornil opoziční zastupitel

Na případ upozornil opoziční zastupitel Jiří Šolc v občasníku Liberecký zastupitel. „Na základě toho mne oslovil státní zástupce a začalo zřejmě vyšetřování. Na případ jsem upozornil i na zastupitelstvu, protože pozemek byl prodán pod cenou a bez výběrového řízení,“ řekl Právu Šolc.

Také další zastupitel za Stranu zelených Jan Korytář Právu řekl, že cena 400 korun za metr čtvereční v této lokalitě města nedaleko obchodního centra a průmyslové zóny je příliš nízká. „Tady určitě nebyl důvod, aby město mělo zájem na tom, aby na místě vyrostl autosalón. Kdyby se jednalo například o mateřskou školu, tak bych to pochopil, ale pozemek pro autosalón měl být prodán v dražbě,“ konstatoval Korytář.

Ze zápisu z jednání zastupitelstva vyplývá, že na netransparentnost prodeje upozornil právě Šolc. „Manželé Volavkovi se obrátili na odbor rozvojových projektů s tím, že chtějí pozemek koupit a město jim ho prodalo přímo bez výběrového řízení anebo dražby,“ vysvětlil Šolc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám