Hlavní obsah

VIDEO: Topolánek hájil radar, dva jeho odpůrce zatkla policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Premiér Mirek Topolánek v Den boje za svobodu a demokracii obhajoval svobodu, ale i americký protiraketový systém. Premiér a někteří další řečníci na setkání u Hlávkových kolejích v Praze rovněž upozornili na hrozící návrat komunistů k moci, který umožnily výsledky krajských voleb. Iniciativa Ne základnám chce v pondělí v Praze proti radaru protestovat, při strkanici na Národní třídě policie zatkla dva její příznivce.

Článek

Oficiální vzpomínky na 17. listopad zahájili hned ráno Nadace Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových a Český svaz bojovníků za svobodu před budovou Hlávkovy koleje v Jenštejnské ulici. Účastníci si připomněli brutální zákrok německých nacistů proti českým vysokoškolským studentům v roce 1939. Pietní akce se kromě Topolánka zúčastnil i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a pražský primátor Pavel Bém (ODS).

Topolánek pojal svůj projev jako obhajobu svobody, ale i radaru. Varoval také před návratem komunistů k moci. Podobné příležitosti, jako je ta pondělní, by měly vést lidi k tomu, aby si uvědomili co se vlastně děje, řekl Topolánek novinářům.

"Že po krajských volbách máme rudo-oranžové koalice v některých regionech a fakticky už v minulých volbách v roce 2006 jenom o pár hlasů nebyla podobná situace už na celostátní úrovni," dodal. "Je to určité memento jak pro politiky, tak pro veřejnost, aby věděli, že svoboda není zadarmo, že svobodu je třeba oprašovat, je třeba za ni bojovat," zdůraznil.

Obhajoval také stavbu a význam amerického protiraketového štítu na českém území. Odpůrci raketového systému si podle něj neumí svobody vážit. "Mnozí politici varují, abychom si hlavně nerozzlobili Moskvu. Svobodu bychom nezískali bez našich dnešních spojenců a bez nich ji neudržíme," míní Topolánek.

Demonstrace Ne základnám 

Politici již tradičně během dne položí květiny i k památníku 17. listopadu 1989 na Národní třídě. Členové dočasné komise Senátu pro posouzení ústavnosti KSČM a zástupci výboru petice na zrušení komunistické strany zde při té příležitosti chtějí upozornit na "nezbytnost vyrovnání se s minulostí" a na oběti komunismu.

Armáda chystá pietní vzpomínku na oběti listopadových událostí roku 1939 v kasárnách 17. listopadu v Ruzyni.

Sametovou revoluci si připomenou po svém také odpůrci výstavby amerického radaru v Česku, kteří chtějí v Praze protestovat proti záměru vystavit radar USA v Brdech. Tvrdí, že je to den spojovaný s demokracií a bojem za lidská práva, proto že je datum 17. listopadu vhodné i k akcím proti radaru. Mají v úmyslu pochodovat ulicemi hlavního města před sídlo vlády ve Strakově akademii.

Strkanice u pamětní desky

Před polednem u pamětní desky na Národní třídě propukla potyčka mezi odpůrci radaru a lidmi, kteří přišli uctít výročí 17. listopadu. Konflikt musela řešit městská policie, muže a ženu, kteří protestovali proti radaru nakonec násilím od památníku odvlekla a odvezla na stanici. Během incidentu před památník položili květiny a zapálili svíčky Topolánek a Martin Bursík (SZ).

Protest Ne základnám na Národní třídě

Odpůrci radaru nejprve před pamětní desku přilepili nápisy proti stavbě amerického radaru v Brdech, což se nelíbilo několika přítomným lidem. Považovali to za zneužití místa, nápisy proto strhli. "Vůbec se mi to nelíbí, je to státní svátek a nějaký anarchista si sem přinese ceduli 'Ne základnám'," řekl jeden z přítomných.

Poté na místo přišlo asi pět odpůrců radaru s protestními vlajkami a odmítali místo opustit. Zasáhla proti nim městská policie, muže a ženu násilím od památníku odvlekli a odvezli na stanici. "Je to opakování toho, co tu bylo předtím, před devatenácti lety se tu dělo totéž," řekl jeden z protestujících odpůrců radaru.

Lidé, kteří odmítají americký radar v Brdech, mají na povolenou demonstraci právě na Národní třídě. Podle velitele městských strážníků ale povolení neplatí na místo před památníkem, proto je vyzvali, aby odešli. Ti to odmítli, strážníci je proto vyvlekli ven. Konflikt doprovázelo slovní napadání i drobné strkanice mezi odpůrci radaru a lidmi uctívající výročí 17. listopadu.

Extremisté v Litvínově

Do Litvínova se na 17. listopadu chystají stovky pravicových extremistů. Shromáždění "proti pozitivní diskriminaci a policejnímu násilí" svolala na náměstí Míru od 11 hodin krajně pravicová Dělnická strana (DS). Následovat by měl pochod z centra města do sídliště Janov s početnou komunitou Romů. Jako "protest proti násilí" jej nahlásil Jiří Bunda, který je údajně jednou z vedoucích postav ultrapravicových Autonomních nacionalistů. Na místě budou desítky policistů.

Spolu se strážníky policisté monitorují dění v Litvínově už od pátku. V pondělí budou v pohotovosti pořádkové jednotky severočeské policie, které posílí policisté z dalších krajů. Zapojí se i dopravní policie, antikonfliktní tým, situaci budou vyhodnocovat a dokumentovat také kriminalisté. Policie nasadí i vodní dělo a vrtulník.

Reklama

Výběr článků

Načítám