Hlavní obsah

Urbanová žádá Pospíšila o stížnost v kauze Čunek, zřejmě zbytečně

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Advokátka Marcely Urbanové Klára Veselá-Samková žádá ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), aby podal ve skončené kauze vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL) stížnost pro porušení zákona. V pátek Právu řekla, že text návrhu už odeslala na ministerstvo.

Článek

Chce se jím domoci toho, aby byla domnělá korupční kauza Čunek znovu otevřena a vyšetřována. Pokud by Pospíšil s jejím návrhem souhlasil a stížnost podal, měl by ji dle mínění Veselé-Samkové řešit Nejvyšší soud.

Jak ale Právo zjistilo z důvěryhodných zdrojů z ministerstva, Pospíšil nemá žádnou zákonnou možnost v tomto případu podávat stížnost pro porušení zákona. Uzavřený případ už totiž přezkoumávalo Nejvyšší státní zastupitelství a nikomu dalšímu, tedy ani Nejvyššímu soudu to prý nepřísluší.

"Zatím jsme ten návrh neobdrželi, takže jej nemůžeme komentovat,“ uvedla mluvčí ministerstva Zuzana Steinerová.

Stížnost prý nepřichází v úvahu, tvrdí Salichov

Ovšem ani podle jihlavského okresního žalobce Arifa Salichova, který před rokem Čunkovo stíhání nadvakrát zastavil, stížnost pro porušení zákona zřejmě nepřichází v úvahu.

Právě na Salichova však v těchto dnech podala advokáta Veselá-Samková trestní oznámení pro podezření ze tří různých trestných činů. Učinila tak poté, co nahlédla do Čunkova trestního spisu v rámci vyšetřování trestního stíhání samotné Urbanové pro křivé svědectví.

:. Arif Salichovfoto: Právo/Lukáš Táborský

Jihlavského žalobce podezřívá ze zneužití pravomoci veřejného činitele, z křivého obvinění, z padělání veřejné listiny. Jeho přičiněním prý Čunek vyvázl z případu beztrestně a naopak hlavní svědkyně kauzy Urbanová má nyní na krku obvinění.

Bude si stěžovat.

Je to neseriózní jednání, míní Salichov

Salichov tato nařčení odmítá a zvažuje dokonce podání stížnosti na Českou advokátní komoru kvůli porušení etiky.

"Z hlediska obhajoby je jistě šikovné takovým způsobem na mě zaútočit, má to vliv na veřejné mínění, ale jinak je to naprosto scestné. Musel jsem se usmívat, když jsem si ho přečetl. Jsou tam různé nesmysly, například paní advokátka si hned v úvodu plete zahájení úkonů trestního řízení s datem obvinění,“ řekl v pátek Právu Salichov.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

"To, že jsem prý padělal veřejnou listinu, je naprostá nehoráznost, stejně tak tvrzení, že jsem svým postupem v kauze Čunek přivodil paní Urbanové její trestní stíhání. Já jsem paní Urbanové neuvěřil, ale to nebyl jediný důvod zastavení Čunkova stíhání. Trestní oznámení na to, jak žalobce hodnotí důkazy a rozhoduje, dělávají zpravidla kverulanti. To je naprosto nepředstavitelné a neseriózní jednání,“ doplnil Salichov.

Reklama

Výběr článků

Načítám