Hlavní obsah

Brněnská MHD od nového roku podraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Cestování městskou hromadnou dopravou podraží v Brně od ledna zhruba o pětinu. Na svém úterním zasedání o tom rozhodla radnice města. Od ledna vzrostou ceny předplatitelských kupónů, samostatné jízdenky podraží později. Například roční kupón pro dospělého podraží ze současných 3700 korun na 4430 korun.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Cestování MHD v moravské metropoli od příštího roku podraží.

Článek

Radní původně chtěli od příštího roku razantně navýšit i ceny jednotlivých jízdenek. Krok však nakonec odložili, protože ceny jízdenek jsou propojeny s úrovní jízdného v krajské integrované dopravě. "Tam požádal kraj, abychom posečkali po jejich jednání 21. listopadu," řekl člen městské rady Jaroslav Suchý. Ten den se mají sejít nově zvolení zastupitelé na ustavujícím zasedání. Podle Suchého jízdenky podraží nejspíš od dubna.

Podle mluvčí dopravního podniku Hany Pohanové je zdražení nevyhnutelné. Ceny jízdného vzrostly v Brně výrazně naposledy v roce 2006, letos v lednu sice některé jízdenky podražily, ale jiné zlevnily - například roční kupon o stokorunu na 3700 korun.

Nové ceny kupónů brněnské MHD (v Kč)
měsíčníčtvrtletníroční
základní53012804430
studenti2656402215
senioři do 70 let3307502750

"Opravdu jsme se dostali na úroveň naprosto nejnižšího jízdného v republice. Nepokrývalo naše potřeby," řekla Pohanová. Připomněla rostoucí ceny energií a zvýšení nižší sazby daně z přidané hodnoty z letošního ledna.

Nové ceny jízdenek (v Kč)
senior pas400
základní nepřestupní jízdenka na 10 minut10
základní jízdenka na 60 minut15

Radní původně o zdražení jízdného měli rozhodnout minulý týden, rozhodnutí ale odložili. Například lidovci si přáli vidět propočty dopravního podniku, jak by se do hospodaření firmy promítlo zvýhodnění rodin. Chtěli, aby rodiny, které si na kraji vyřídily rodinné pasy, dostaly na druhý kupon pro dospělého padesátiprocentní slevu. "Toto, bohužel, neprošlo," uvedl Suchý.

Reklama

Výběr článků

Načítám