Hlavní obsah

Kasal se pustil do Čunka: lidovou stranu nikdo nevede

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stranická opozice začíná mobilizovat proti šéfovi KDU-ČSL Jiřímu Čunkovi. Příští rok mají lidovci sjezd, takže se začínají polarizovat na příznivce a odpůrce současného předsedy. Mezi jeho otevřené kritiky se čerstvě přiřadil lidovecký místopředseda Jan Kasal. Na svém webu nasypal na Čunkovu hlavu tvrdé odsudky.

Článek

"Množí se názory, že stranu vlastně nikdo neřídí a nahrává tomu i to, že se k výsledku voleb dosud ani předseda ani místopředsedové nevyjádřili,“ uvedl Kasal v textu reflektujícím neúspěch v krajských a senátních volbách.

"Podle mě to je kritika na celé předsednictvo, myslím, že jsme si to férově vyříkali,“ řekl Právu po čtvrtečním jednání širšího vedení strany Čunek.

Proti Čunkovi vystoupil již europoslanec Jan Březina, který ohlásil, že by mohl proti Čunkovi na sjezdu kandidovat. Na adresu vedení po volbách uvedl: "Stranické vedení, které působí vyčpělým dojem a už delší dobu nepřehlédnutelně kulhá, zakoplo hned v prvních volbách, které za jeho působení proběhly.“

Kasal: Čunek se neočistil, mohl by poškodit stranu ve volbách

Kasal připomněl i Čunkovo vyšetřování z korupce a uvedl, že se mu nepovedl změnit negativní obraz své osoby. Podle něj nelze vypočítat, zda to mělo vliv na krajské a senátní volby. "Co je však téměř jisté, že by se velmi výrazně podílel na výsledku voleb do Sněmovny,“ podotkl Kasal.

Místopředseda lidovců Roman Línek v neděli v ČT řekl, že lidovecký sjezd, který zvolí nové vedení, by mohl být už po červnových eurovolbách nebo dokonce již na přelomu dubna a května, nikoliv podle plánu až za rok.

Katolický pedagog a publicista Jiří Zajíc ve středu na semináři o budoucnosti křesťanské demokracie se nepřímo postavil proti Čunkovi, když uvedl, že strana zajde, pokud ji nepovedou lidé politicky i osobně bezúhonní.

Reklama

Výběr článků

Načítám