Hlavní obsah

Nový šéf dopraváků: postup ministerstva ohledně zimních gum je absurdní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nový ředitel dopravní policie Leoš Tržil kritizoval nařízení ministerstva dopravy (MD), podle kterého se nově zavedená dopravní značka přikazující jízdu se zimními pneumatikami má otáčet podle aktuálního počasí. Tržil ve vysílání zpravodajské televize Z1 prohlásil, že je pro zavedení povinných zimních pneumatik od 1.listopadu do konce března.

Foto: Petr Horník, Právo

Nový šéf dopravní policie Leoš Tržil

Článek

"Považuji za absurdní kontrolovat zimní výbavu v dobách, kdy je třeba 11 a více stupňů. Období dejme tomu od 1. listopadu do konce března stanovit pro povinnou zimní výbavu respektive povinné zimní pneumatiky by bylo ideální,“ řekl Tržil pro Z1.

Podobný režim platí například v sousedním Rakousku, kde jsou zimní pneumatiky zavedeny zákonem na celé zimní období.

Ministerstvo dvakrát narychlo změnilo názor

Ministerstvo dopravy původně ujišťovalo, že na dálnicích značka Zimní výbava letos vůbec nebude. Koncem října se náhle rozhodlo je na dálnici D1 mezi Humpolcem a Jihlavou rozmístit s tím, že při teplé zimě jejich platnost silničáři přeruší přeškrtnutím oranžovými nalepovacími reflexními páskami.

:. Otočená značka Zimní výbava u dálnice D1

foto: Právo/Jiří jíra

Nyní ministerstvo opět koketuje s myšlenkou umístit pod značky Zimní výbava na D1 dodatkové tabulky s nápisem Platí jen při teplotách pod pět stupňů Celsia.

"Značky Zimní výbava začnou na D1 platit až v případě, že začne hustě sněžit nebo když venkovní teplota klesne na méně než pět stupňů,“ řekl ve čtvrtek Právu mluvčí MD Karel Hanzelka.

Značka Zimní výbava už na některých místech platí

Na modré značce Zimní výbava je zobrazen automobil a pod ním symbol sněhové vločky. Pokud není dodatkovou tabulkou stanoveno jinak, platí tato značka od 1. listopadu až do 30. dubna.

Řidičům osobních i nákladních motorových vozidel, která mají nejméně čtyři kola, značka přikazuje pokračovat v jízdě jen se zimními pneumatikami. V případě, že silnici pokrývá souvislá sněhová vrstva, však stačí na letní gumy navléci řetězy.

:. Nová dopravní značka přikazující použití zimních pneumatik.

Když policisté řidiče přistihnou, že povinnosti vyplývající ze značky Zimní výbava porušil, hrozí mu jeden trestný bod v rámci bodového systému a bloková pokuta až 2000 korun. "Policisté to však mohou řešit i pouhou domluvou,“ ujistil Hanzelka.

Správci silnic nižších tříd už značky Zimní výbava na některých místech rozmístili. Jsou zejména ve výše položených oblastech Pardubického, Olomouckého a Libereckého kraje. Kde všude už značky Zimní výbava v Česku jsou, však zatím nelze přes sliby ministerstva dopravy zjistit.

Anketa

Jaký je váš názor na značku Zimní výbava?
Ať platí jen v rizikových místech a za špatného počasí
7,5 %
Ať platí plošná povinnost zimní výbavy od listopadu do března
78,6 %
Ať se řidiči rozhodnou sami, zda přezují na zimní gumy
13,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 25916 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám