Hlavní obsah

VIDEO: Paroubek hýřil chválou vítězné ČSSD, haněl zemanovce a média

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šéf ČSSD Jiří Paroubek nešetřil na sobotním zasedání ústředního výkonného výboru slovy chvály na adresu volebního vítězství své strany. Hovořil o nejskvělejších dnech v dějinách ČSSD, zářivém vítězství. Dokonce i v Bruselu podle něj zanechalo "velký dojem". Pak se pustil do médií a zemanovců.

Článek

Paroubek ve svém projevu v pražském Kongresovém centru hýřil velkolepými příměry k volebnímu vítězství ČSSD. Kromě slov o "nejskvělejších dnech v dějinách sociální demokracie" prohlásil, že členové strany byli u "nejlepšího volebního výsledku ČSSD“, dokonce řekl, že jde o nejlepší výsledek v "dějinách českého stranictví“.

A následovala slova o "zářivém vítězství“, které je ve své "jedinečnosti neopakovatelné". Paroubek pak mluvil o "nové naději“ pro republiku, kraje, rodiny a pro děti. Vítězství ČSSD navíc podle něj zanechalo "velký dojem“ v Bruselu. Pochválil si i tříletou práci s výzkumy veřejného mínění. "Neexistuje společenský jev, který bychom neměli změřen,“ sdělil.

Volební kampaň v americkém stylu pak podle něj provázela "dynamická síla a vřelost“. Navrhl schválit usnesení, obsahující poděkování volebnímu manažerovi Jaroslavu Tvrdíkovi a lidem, kteří se na volbách podíleli. V jednu chvíli o sobě Paroubek dokonce mluvil ve třetí osobě, když oznamoval, že si bere koncem příštího týdne dovolenou.

Foldyna: Nejsem záškodník

Naopak slova kritiky z Paroubkových úst si vysloužila média a zemanovci. Lídr ČSSD si stěžoval, že se prý média snažila poškodit před volbami výsledek jeho strany. Hovořil přitom nejen o "pravicových“, ale i "tzv. levicových médiích“.

Pak se zaměřil na zemanovce. Kritizoval ty členy ČSSD, kteří se před volbami zúčastnili akcí sdružení Přátelé Miloše Zemana. "Nechápu, že se nechají zlákat k akcím sdružení,“ sdělil. "Divím se některým našim členům, že to nechápou,“ doplnil. Postěžoval si, že zemanovci oznámili své založení v den programové konference ČSSD a ustavující zasedání měli v den výstupu strany na Říp.

Nikoho sice nejmenoval, ale z členů sociální demokracie se například ustavujícího zasedání zemanovců zúčastnil kandidát na hejtmana Ústeckého kraje Jaroslav Foldyna. Stihl ale i výstup na Říp. "Jsem loajální člen ČSSD, nejsem záškodnická skupina, chci být svorníkem,“ reagoval Foldyna na dotaz Novinek, zda nechystá stranickou sebekritiku za své "zemanovství“.

Jednalo se také o poplatcích a euru

Sociální demokraté také na jednání schválili výzvu ke svým budoucím hejtmanům, aby prosazovali zrušení poplatků v krajských zdravotnických zařízeních bez výjimek, tedy včetně těch za pobyt v nemocnici nebo za recept v krajských lékárnách.

K datu přijetí eura poté Urban řekl: "My si myslíme, že to stále může být 1. leden 2012, stanovení data přijetí eura je naprostou ekonomickou nutností.“

"Firmy by měly mít jasný horizont přijetí eura,“ doplnil místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Reklama

Související články

VIDEO: ČSSD jasně vyhrála krajské volby

V sobotu ve 14:00 se v České republice zavřely volební místnosti. Po sečtení více než 99 procent hlasů vede ve všech krajích opoziční ČSSD. ODS tak neobhájila...

Výběr článků

Načítám