Hlavní obsah

Pokutu za odmítnutí svědčit musí Čunek zaplatit

Právo, bed

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC
Aktualizováno

Dvacetitisícovou pokutu bude muset zaplatit místopředseda vlády Jiří Čunek (KDU-ČSL) za to, že v květnu u přerovského okresního soudu odepřel svědeckou výpověď v kauze zlínského podnikatele Romana Vaškůje a Petra Šmiřáka. Krajský soud v Olomouci zamítl stížnost, kterou proti udělení pokuty Čunek podal..

Foto: Michaela Říhová, Právo

Vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL)

Článek

„O zamítnutí stížnosti rozhodl senát krajského soudu v neveřejném jednání ve středu. Dospěli jsme k závěru, že svědek byl řádně poučen a bez důvodu odmítl vypovídat. Pokutu bude muset zaplatit,“ řekl Právu soudce Bohuslav Mierva.

Podle něj je proti tomuto verdiktu možno podat jedině mimořádný opravný prostředek jakým je stížnost pro porušení zákona. Pořádkovou pokutu dostal Čunek od přerovského soudce Jiřího Barboříka v polovině května poté, co odmítl vypovídat jako svědek s odvoláním na svůj senátorský mandát. Soudce ale po skončení jednání svůj výrok vzal zpět, neboť si prý neuvědomil jeho senátorskou imunitu.

Následnou stížnost státního zástupce Miroslava Stokláska proti zrušení pokuty uznal už v srpnu krajský soud jako oprávněnou s tím, že usnesení rušící pokutu nemělo být vydáváno.

Prý chtěli podplatit Urbanovou

Soudce Barbořík Právu ve čtvrtek potvrdil, že po výroku krajského soudu o platnosti pokuty hodlá na další líčení Čunka jako svědka znovu předvolat.

Kvůli oběma stížnostem muselo být přerušeno projednávání případu, který úzce souvisí s mezitím již zastavenou Čunkovou korupční kauzou. Vaškůj se Šmiřákem se podle obžaloby pokusili loni na konci února ovlivnit bývalou Čunkovu sekretářku Marcelu Urbanovou. Za stažení výpovědi jí měli nabízet různé výhody.

Právě Urbanová na policii oznámila, že Čunek ještě jako starosta Vsetína v roce 2002 převzal půl miliónu korun od realitní společnosti H Real. Loni na podzim žalobci nakonec Čunka zprostili stíhání s tím, že se trestný čin nestal. Urbanová je nyní sama obviněna za to, že v případu údajně vypovídala křivě.

Reklama

Výběr článků

Načítám