Hlavní obsah

Vítězství ČSSD pomohla vysoká účast a negativní kampaň, tvrdí experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Výhře ČSSD v krajských a senátních volbách pomohla podle politologů vysoká účast voličů, agresivní vymezování vůči vládnoucí ODS ve volební kampani i to, že součástí předvolebního klání byla celostátní témata.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek s manželkou Petrou sleduje průběžné výsledky sčítání volebních hlasů.

Článek

Političtí analytici se ale zcela neshodují v tom, zda by případná otevřená spolupráce ČSSD s KSČM v krajských zastupitelstvech mohla sociální demokracii poškodit ve druhém kole senátních voleb i do budoucna. Politolog Bohumil Kučera míní, že výrazná porážka v krajských volbách překryje i případný úspěch ODS ve druhém kole senátních voleb příští týden.

Politologa Tomáše Lebedu volební výsledek ČSSD překvapil. "Očekával jsem, že volební účast bude výrazně nižší. Nakonec byla o více než třetinu vyšší než v minulých krajských volbách, což sociální demokracii velmi pomohlo," poznamenal. Podivil se, že ODS neuhájila své pozice ani ve svých tradičních baštách, například v Libereckém a Středočeském kraji.

Výsledek voleb se může projevit na celostátní úrovni

Podle Lebedy se ukázalo, že kampaň namířená proti ODS byla mimořádně produktivní a voliči na ni slyšeli. "Zkrátka celostátní témata jsou voličům blíž než témata krajská," podotkl. Poukázal na to, že na podpoře výstavby silnic a budování infrastruktury se všichni krajští politici shodnou a třecích ploch je v těchto oblastech málo. Naopak celostátní témata ČSSD umožnila větší vymezení vůči ODS. Navíc jí pomohlo i to, že na občanské demokraty útočila z opozice, dodal.

"Je to zásadní politická změna, která se může projevit na celostátní úrovni," komentoval výsledek voleb Rudolf Kučera. Koaliční vládu podle něj oslabuje i debakl zelených. "Ta koaliční strana, která je do jisté míry oporou, utrpěla největší porážku," soudí Kučera.

Politolog Zdeněk Zbořil si myslí, že k úspěchu ČSSD přispělo rovněž to, že se nespoléhala jen na kampaň pomocí letáků a billboardů, ale její kandidáti skutečně jezdili za voliči a mluvili s nimi. Navíc si myslím, že v Česku, kde je dlouhodobá sociální tradice, se občanským demokratům vymstilo, že sázeli na heslo "každý si může sám za sebe".

Sociální demokraté mají po volbách několik možností, tou nejméně pravděpodobnou je podle expertů sestavení koalic s občanskými demokraty. Kučera podotkl, že k této alternativě si sociální demokraté přivřeli vrátka ostrou kampaní namířenou proti nejsilnější vládní straně.

Případná otevřená spolupráce s komunisty, která se ČSSD po triumfu v krajských volbách nabízí jako nejsnazší řešení, by podle politologů mohla tuto stranu poškodit. Řada voličů ČSSD má z podílu KSČM na moci obavy, navíc komunisté jsou pro sociální demokraty největším konkurentem, neboť soupeří o stejně zaměřené voliče, míní Lebeda.

Politolog Kučera ale také upozornil, že kampaň tvrdící, že ČSSD chce vládnout s komunisty, je v podstatě nepravdivá. "Celá polistopadová historie ukazuje, že komunisté jsou schopni jakéhokoliv politického obratu a žádná dohoda s nimi nemusí platit. To se ukázalo třeba při prezidentských volbách," poznamenal.

Reklama

Související články

VIDEO: ČSSD jasně vyhrála krajské volby

V sobotu ve 14:00 se v České republice zavřely volební místnosti. Po sečtení více než 99 procent hlasů vede ve všech krajích opoziční ČSSD. ODS tak neobhájila...

Výběr článků

Načítám